latinica  ћирилица
15/09/2020 |  20:33 ⇒ 21:09 | Autor: RTRS

Cvijanović: Dan srpskog jedinstva - simbol zajedništva Srpske i Srbije (FOTO/VIDEO)

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave biće simbol zajedništva Republike Srpske i Srbije, rekla je na Svečanoj akademiji "Pohvala srpskom narodu" u Banjaluci predsjednica Srpske Željka Cvijanović.
Željka Cvijanović (Foto: instagram.com/zeljka.cvijanovic) -
Željka Cvijanović (Foto: instagram.com/zeljka.cvijanovic)

- Naša namjera je da ovaj dan bude prepoznat kao važan datum ne samo u Srbiji i Srpskoj, već u svim krajevima gdje živi naš narod - istakla je Cvijanović.

Ona je naglasila da današnji datum nije odabran slučajno.

- Solunski front nije bila obična bitka, već bitka za opstanak srpskog naroda - izjavila je predsjednica Srpske.

Cvijanović je istakla da je istorija pokazala da je borba za slobodu uvijek tražla veliku žrtvu.

- Niko nam je nije poklanjao, krv smo lili za nju. Najvažniji frontovi današnjice nisu u rovovima, već na političkoj sceni. Zato treba da imamo stabilno okruženje. Za Srpsku, Srbija ostaje najvažniji partner u svim oblastima. U Srpskoj nema nijedne zajednice u kojoj nije nešto izgrađeno od Srbije, i na to smo ponosni. Ovaj praznik je dokaz da imamo zajedničku prošlost, zajedničku sadašnjost i zajedničku budućnost - poručila je Cvijanović.

      View this post on Instagram

A post shared by Željka Cvijanović (@zeljka.cvijanovic) on Sep 15, 2020 at 11:54am PDT

Cvijanović je poželjela Republici Srpskoj i Srbiji stabilan razvoj i da ovaj praznik, koji se prvi put obilježava ove godine, i u svim narednim godinama bude podsjetnik na velike žrtve iz prošlosti, ali i podsticaj za velike ciljeve koji se moraju ostvariti u budućnosti.

O junaštvu i nadljudskim podvizima srpske vojske, navela je ona, govori i to što je, u svom pobjedničkom pohodu, pod punom ratnom opremom i snažnim borbenim dejstvima, za samo 45 dana prešla više od šest stotina kilometara do Beograda i ostalih krajeva okupirane zemlje.

- Da smo i u tim, najtežim vremenima bili jedinstveni, svjedoče i brojni dobrovoljci iz Krajine, Like, Hercegovine, Podrinja i drugih krajeva zapadno od rijeke Drine, koji su se na početku rata priključili srpskoj vojsci i do samog kraja se borili u njenim redovima, rame uz rame sa sunarodnicima iz Šumadije, Mačve, Pomoravlja, Raške, Kosova, Metohije, kao i svih drugih dijelova Srbije - rekla je Cvijanović.

Povezane vijesti:

Dodik: Sloboda - ključna riječ za srpski narod (FOTO/VIDEO)

Vučić: Političkim sredstvima da se borimo za slobodu srpskog naroda (FOTO/VIDEO)