latinica  ћирилица
20/09/2020 |  19:37 ⇒ 20:04 | Autor: RTRS

Uskoro sastanak ministara BiH i Hrvatske o odlagalištu na Trgovskoj gori (VIDEO)

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik smatra da je niz razloga zašto je njegov sastanak sa zvaničnicima Hrvatske u Zagrebu ove sedmice ocijenjen kao uspješan. Јedan od njih je da je dogovreno da nadležni ministri BiH i Hrvatske uskoro sjednu za sto u vezi Trgovske Gore.
Trgovska gora - Foto: Agencije
Trgovska goraFoto: Agencije

BiH je pokazala nesposobnost u rješavanju migrantske krize, kaže srpski član Predsjedništva Milorad Dodik. Iz određenih poruka dijela političkog Sarajeva jasno je da je cilj da migranti ostanu u Unsko-sanskom kantonu, što, kako kaže, nije dobro. Sada im je najvažnije da se Oružane snage BiH postave na granicu sa Srbijom. Dodik poručuje da se to neće desiti.

- Ključno je pitanje zašto bi mi postavljali vojsku na granicu sa Srbijom. Oni ne žele da rješavaju pitanje Granične policije da bi izazvali problem koji žele rješavati angažovanjem vojske. To se neće desiti. Odluku o tome donose tri člana Predsjedništva - rekao je Dodik.

Migrantska kriza je samo jedna od prepreka u funkcionisanju Bosne i Hercegovine. Niz je drugih, kaže Dodik, koji pokazuju da BiH ne može da riješi nijedan ozbiljan problem. Na sceni je skrnavljenje Dejtonskog sporazuma, što su, smatra, razumjeli i zvaničnici Hrvatske nakon razgovora sa njim u Zagrebu.

Tu se, kaže, prepoznao uspjeh tog sastanka, ali i u nekim konkretnim dogovorima kao što je onaj u vezi sa Trgovskom Gorom. Dogovoreno je da se uskoro sastanu nadležni ministri BiH i Hrvatske.

- Ovih dana će u nadležno hrvatsko ministarstvo biti primljen ambasador BiH koji do sada nije primljen o tom pitanju, a potom će biti i sastanak spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staše Košarca koji je angažovan o ovom pitanju sa nadležnima u Hrvatskoj - rekao je Dodik 

Dodik smatra da je time napravljen korak naprijed u rješavanju ovog problema. A značajan iskorak, kaže Dodik, napravljen je i ranijim odlukama o isplati doprinosa i plata za radnike čija su preduzeća pogođena krizom zbog pandemije.

Najavljuje uskoro sastanke kriznih štabova na kojima će biti donesene određene mjere kako bi i dalje bila očuvana radna mjesta u slučaju pogoršanja situacije u vezi sa virusom korona.