latinica  ћирилица
21/09/2020 |  13:25 ⇒ 14:15 | Autor: srpskainfo.com

Šarović koristi službeni automobil i vozača, na šta nema pravo

Mirko Šarović, predsjednik SDS-a i bivši zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara, prilikom nedavne saobraćajne nezgode kod Prijedora, koristio je službeni automobil i vozača Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, na šta nema pravo, tvrde izvori Srpskainfo.
Mirko Šarović -
Mirko Šarović

Za tu informaciju se vjerovatno ne bi ni saznalo da se 12. avgusta nije dogodila saobraćajna nezgoda na putu od Banjaluke prema Prijedoru, a u nezgodi je učestvovao automobil u kome se nalazio Šarović, koji je putovao na predstavljanje kandidata SDS-a za gradonačelnika Prijedora.

Izvori Srpskainfo tvrde da je o kretanju Šarovića bila obaviještena i Policijska uprava Banjaluka, što je inače procedura kada je u pitanju kretanje štićenih ličnosti. Mada su prve informacije govorile da je automobil vlasništvo SDS-a, a da je vozač bio iz Direkcije, izvori Srpskainfo tvrde da je uviđajem utvrđeno da je i automobil pripadao Direkciji.

Portal Srpskainfo je, u cilju provjere ovih informacija, Direkciju za koordinaciju policijskih tijela BiH, koja je inače zadužena za zaštitu ličnosti, još 17. avgusta pitao po kom osnovu su njihovo vozilo i vozač stavljeni na raspolaganju Šaroviću, te ko još od bivših funkcionera na nivou BiH u ovom trenutku ima bilo kakav vid zaštite od strane Direkcije.

Do sada nikakav odgovor nije stigao, iako je ovaj portal u međuvremenu uputio urgenciju Direkciji, a nakon toga i telefonom pozvao direktora Direkcije Mirsada Vilića, koji je rekao da je upoznat sa pitanjima i da će se Direkcija "potruditi da dobiju odgovore".

Tako je ostalo nejasno da li predsjednik SDS-a i nakon saobraćajne nezgode koristi neki vid zaštite Direkcije.

Kako se navodi, prema nezvaničnim informacijama, Šarović nije jedini, jer su vozači dodijeljeni i nekima od bivših ministara, dok su pratnju dobili i neki od aktuelnih funkcionera na nivou BiH koji na to nemaju pravo prema važećim propisima.

Portal Srpskainfo uputio je pitanja i Šarovićevim saradnicima u SDS-u, ali takođe nije dobio nikakav odgovor.

Izvor ovog portala iz policijskih struktura tvrdi da Šarović, koji od decembra 2019. više nije u Savjetu ministara, nema pravo na službeni automobil Direkcije za koordinaciju i vozača, bez obzira što je sada šef Kluba poslanika SDS-PDP u Predstavničkom domu BiH.

- To pravo imaju samo bivši članovi Predsjedništva BiH i to šest mjeseci po isteku mandata - tvrdi sagovornik Srpskainfo.

U tekstu se podsjeća da je,Šarović početkom marta 2020. sličnim povodom dospio u medije, kada su pripadnici MUP-a Srpske na području Doboja oduzeli poseban uređaj za davanje svjetlosnih i zvučnih signala, takozvane "treptače", sa automobila u kome se nalazio lider SDS-a. Tada je rečeno da je automobil bio u vlasništvu SDS-a, a da ga je vozio pripadnik Direkcije.

Kako navodi Srpskainfo, da stvar bude zanimljivija, iz SDS-a žestoko kritikuju vlast u Republici Srpskoj zbog zloupotrebe javnih resursa u stranačke svrhe. Na ovu temu, u okviru izbornih zloupotreba, vodila se polemika i na posljednjoj posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske. Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, odgovarajući na optužbe SDS-a da koristi helikopter u svojstvu lidera SNSD-a, odgovorio je kontrapitanjem Šaroviću da li je ikada, kada je bio ministar, automobilom Ministarstva otišao na skup stranke?