latinica  ћирилица
23/09/2020 |  09:33 ⇒ 20:04 | Autor: RTRS

NSRS o Izvještaju o radu MUP-a

Razmatranjem Izvještaja Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske o radu za 2019. godinu poslanici Narodne skupštine Republike Srpske okončali su današnje zasjedanje. Sjednica NSRS biće nastavljena u četvrtak u 10 časova.
Dodik u Parlamentu Srpske (Foto: NSRS) -
Dodik u Parlamentu Srpske (Foto: NSRS)

Obrazlažući Izvještaj o radu MUP-a Srpske za 2019. godinu, ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač rekao je da je zabilježen pad kriminaliteta za tri odsto, uz povećanje koeficijenta ukupne rasvijetljenosti.

Razmatranju Izvještaja o radu MUP-a prethodilo je razmatranje Nacrta zakona o izmjeni i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji Srpske i Nacrta zakona o gradu Derventa.

Nacrtom zakona o gradu Derventa definiše se da ta opština dobija status grada, rekla je ministarka uprave i lokalne samouprave Srpske Senka Јujić.

Potpredsjednica Vlade Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je da će Derventa i još mnoge opštine u Srpskoj dobiti status grada.

Prije toga, poslanici su razmotrili Nacrt zakona o slobodnim zonama Republike Srpske, kojim se uređuju uslovi za njihovo osnivanje i rad, Prijedlog zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku, kao i Nacrt zakona o protivgradnoj zaštiti.

Poslanik SNSD-a  Ranka Perić Romić rekla je da bi slobodne zone u Srpskoj mogle zaživjeti uz političku stabilnost, poreske i carinske olakšice.

Poslanik SNSD-a Valerija Lakić podsjetila je da su vlasti Trebinja već predvidjele osnivanje slobodne zone u tom gradu radi privlačenja stranih investicija, otvaranja novih radnih mjesta, te sprečavanja odliva radno sposobnog stanovništva.

Poslanik SDS-a Zoran Vidić rekao je da je za privlačenje investicija potrebno prvo stvoriti uslove ljudima da normalno posluju i mimo slobodnih zona, te da ne bude različitih vrsta neregularnosti, što odbija investitore.

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević rekao je danas da je osnovni razlog za donošenje zakona o slobodnim zonama Republike Srpske uspostavljanje i funkcionisanje ovih zona u Srpskoj, a njihovo efikasno poslovanje doprinijeće poboljšanju poslovnog okruženja i povećanju konkurentnosti kao osnova za privlačenje investicija.

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je i Nacrt zakona o protivgradnoj zaštiti, kojim je definisano unapređenje sistema protivgradne zaštite i usklađivanje propisa sa zemljama okruženja.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je da su razlozi za donošenje ovog zakona sadržani u potrebi unapređenja sistema protivgradne zaštite u cilju obezbjeđivanja jedintvenog sistema protivgradne zaštite u Republici Srpskoj.

Poslanici su danas razmotrili i Prijedlog zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku, kojim se uređuje zaštita ovog prava, kao i pravo na pravično zadovoljenje zbog njegove povrede koje se ostvaruje u sudskom postupku.

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović je u završnoj riječi na sjednici Narodne skupštine Srpske o ovom prijedlogu zakona ponovio da se ovim aktom prvi put u Srpskoj i BiH ova oblast zakonski uređuje.

Poslanici su juče razmotrili Prijedlog zakona o sporazumnom vansudskom finansijskom restrukturiranju, Prijedlog zakona o upravnoj inspekciji, kao i Prijedlog zakona o posredovanju u prometu nepokretnosti.

Razmotren je i Prijedlog odluke o usvajanju dijela Plana parcelacije za auto-put i gasovod dionice Vukosavlje-Brčko i Brčko-Rača po skraćenom postupku za dionicu Vukosavlje-Brčko - po hitnom postuku.