latinica  ћирилица
23/09/2020 |  11:37 ⇒ 12:44 | Autor: SRNA

Privrednici iz dijaspore mogu i treba da pomognu matici

Ekonomski i privredni odnosi matice, dijaspore i Srba u regionu izuzetno su značajni kako bi se uspostavile dobre veze i kontakti, jer dijaspora može i treba da pomogne matici u investicijama i povećanju radnih mjesta, rečeno je danas na okruglom stolu koji je organizovalo Udruženje matice, dijaspore i Srba u regionu "Koreni" Banjaluka.

Predsjednik ovog udruženja Mirjana Stojanović Trivanović rekla je da je cilj okruglog stola da spoji domaće i privrednike iz dijaspore, te da se uspostave kontakti koji će biti početak ozbiljne saradnje.

- Udruženje 'Koreni` radi u nekoliko segmenata, kao što su privreda, nauka, kultura, tradicija. Privreda je jedan od važnijih stubova saradnje, čiji je cilj povećanje broja investicija i radnih mjesta u matici - rekla je Trivanovićeva.

Predsjednik Udruženja matice, dijaspore i Srba u regionu "Koreni" Srbija Stojan Stevanović rekao je da su najznačajnije teme okruglog stola povezivanje dijaspore i matice, te ulaganje dijaspore u maticu.

- Cilj nam je da pronađemo načine da povežemo firme iz dijaspore i one iz matice, jer možemo pomoći jedni drugima. Svaku godinu u kojoj neko ne uloži iz dijaspore, smatramo neuspješnom - rekao je Stevanović, koji živi i radi u Švajcarskoj.

On je naveo da je njegov primjer ulaganja u opštinu Lopare, odakle je porijeklom, slijedilo i nekoliko privrednika iz dijaspore, te da su ti projekti sada uspješni na zadovoljstvo i privrednika i stanovništva Lopara.

Stevanović je rekao da ne postoji baza podataka o broju Srba u dijaspori, te da je nezvanično taj broj između tri i pet miliona, kao i da je neophodno što prije napraviti tačnu bazu podataka.