latinica  ћирилица
23/09/2020 |  19:22 ⇒ 21:45 | Autor: RTRS

Derventa dobija status grada (VIDEO)

Nakon brojnih najava i gotovo godinu od pokretanja procedure, pred poslanicima je nacrt zakona kojim bi jedna od, statistički, najrazvijenijih i najprosperitetnijih opština u Srpskoj postala grad.
Derventa (foto: Turistička organizacija opštine Derventa) -
Derventa (foto: Turistička organizacija opštine Derventa)

Ipak, jedan od dva ključna uslova nisu na strani Dervente.

- Јedan od uslova je da opština ima više od 50 hiljada stanovnika i da u posljednje tri godine, na osnovu odluke o utvrđivanju stepena razvijenosti lokalne samouprave, ima status razvijene opštine. Izuzetno, opština koja ima stopu zaposlenosti iznad republičkog prosjeka, status grada može steći bez obzira na broj stanovnika - izjavila je Senka Јujić, ministarka uprave i lokalne samouprave Republike Srpske.

Najveća prednost Dervente upravo je u broju zaposlenih. To govore podaci Republičkog zavoda za statistiku - 2013. stopa zaposlenosti u Srpskoj iznosila je 34,9 odsto, u opštini Derventa 37 odsto. U odnosu na republički prosjek više za 2,1 odsto.

Za SNSD-ovog Igora Žunića odluka da se danas jedna od najrazvijenijih, a poslije rata jedna od najrazrušenijih oština nazove gradom, pohvala je svim njenim građanima.

- Od spaljene zemlje, od 14 hiljada porušenih objekata, bez vode, bez struje. Svi zajedno, građani Dervente, prijatelji Dervente, oni koji više nisu u Derventi, smogli su snage da to sve vrate - rekao je Žunić.

Iako pozdravljaju razvoj svake opštine, poslanici opozicije dijelom su kritikovali nacrt koji je pred njima.

Poslanik PDP-a Gordana Vidović kaže da Derventa možda ima najveći broj zaposlenih, ali ima najmanji prosjek plata, a nema ni bolnicu. Prosjek plata je porastao za najmanje 100 maraka u prethodnom periodu, a bolnicu je ukinula poslijeratna vlast, koja je danas u Srpskoj i Derventi opozicija - odgovara Igor Žunić.

- Mislim da niste učinili dovoljno za svoju Derventu, a to je zbog toga što je auto-put obišao Derventu. Nema priključka, osim u Prnjavoru i Јohovcu - dodala je Vidovićeva.

- Kada govorite o auto-putu, Prostorni plan je pravljen tada kada je pravljen i sama verzija Prostornog plana je zaobišla Derventu. U to vrijeme ja nisam bio narodni poslanik, i nije bila ova vlast, već su bili neki drugi koji su imali potpuno druge vizije - odgovorio je Žunić.

Opozicija smatra spornim i odredbe zakona koji definišu promjenu statusa opštine. Kažu, neophodno je mijenjati kriterijume i učiniti ih jednakima za sve. Da će Nacrt zakona o gradu Derventa podržati, najavili su i u Klubu poslanika SDS-a.

- Čestitam i želim da se svi dijelovi Republike Srpske razvijaju jednako, ali zašto se ne provode zakoni ili se ne promijene oni zakoni koji ne dozvoljavaju kriterijume da Derventa postane grad - naglasio je poslanik SDS-a Miladin Stanić.

Za dobijanje statusa grada neophodna je i izmjena Zakona o teritorijalnoj reorganizaciji. Nacrt tog akta narodni poslanici razmotrili su gotovo bez rasprave.

Povezane vijesti:

NSRS o Izvještaju o radu MUP-a