latinica  ћирилица
25/09/2020 |  18:30 | Autor: TANЈUG

Hoti opet traži priznanje, EU pokušava da dogovori sastanak u Briselu

Premijer privremenih kosovskih institucija Avdulah Hoti napisao je na svom Tviter nalogu da dijalog Beograda i Prištine treba “zaključiti sveobuhvatnim i pravno obavezujućim sporazumom koji će dovesti do uzajamnog priznavanja“ u trenutku dok EU pokušava da dogovori novi sastanak na najvišem nivou.
Avdulah Hoti (foto: kosovapost.net) -
Avdulah Hoti (foto: kosovapost.net)

Hoti je napisao da se, zajedno sa koordinatorom za dijalog sa Beogradom Skenderom Hisenijem, sastao sa ambasadorima Kvinte i šefom Kancelarije EU u Prištini Tomašom Suniogom.

​Sastanak Vučića i Hotija, koji je bio najavljen za početak sljedeće sedmice u Briselu, neizvjestan je jer Priština odbija da razgovara o Zajednici srpskih opština, dok je specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak naveo da će se u ponedjeljak u Briselu sastati ekspertski timovi.

EU i dalje pokušava da dogovori novu rundu dijaloga Beograda i Prištine na visokom nivou, ali to zahtijeva prvenstveno spremnost dvije strane da se usaglase oko datuma i agende, objavio je Tanjug nezvanična saznanja iz Brisela.

Dodaje se da će datum sljedećeg sastanka Vučića i Hotija u okviru dijaloga “umnogome zavisiti i od toga kako će da prođe sastanak pregovarača u ponedjeljak“.

Na pitanje da li postoje problemi oko nastavka dijaloga Beograda i Prištine, u Briselu nezvanično poručuju da bi “problema bilo ako bi dve strane prestale da razgovaraju“, što trenutno nije slučaj.

Evropska komisija objavila je danas kalendar događaja za sljedeću nedjelju, na kome je za 29. septembar planiran sastanak šefa diplomatije EU Žozepa Borelja sa predsjednikom Alkesandrom Vučićem i premijerom tzv Kosova Avdulahom Hotijem.

Nezvanično, iz kabineta specijalnog predstavnika Miroslava Lajčaka kažu da je u pitanju “greška“.