latinica  ћирилица
26/09/2020 |  12:10 ⇒ 12:18 | Autor: SRNA

Predstavljeni tradicionalni hercegovački proizvodi

U Trebinju je danas organizovan sajam domaćih proizvoda na kome se predstavilo 14 izlagača iz Hercegovine da bi promovisali tradicionalne domaće proizvode.
Trebinje - Sajam domaćih proizvoda - Foto: SRNA
Trebinje - Sajam domaćih proizvodaFoto: SRNA

Danijela Salatić, menadžer poljoprivrednog klastera Stara Hercegovina, čije članice su izložile proizvode, rekla je da su njihovi proizvodi mahom proizvedeni na tradicionalan način.

- Sve ono što je hercegovačko i proizvedeno u Hercegovini je sigurno bez premca - istakla je Salatićeva.

Ona je dodala da je ova organizacija u saradnji sa resornim Ministarstvom i organizacijom IFAD do sad implementirala više od 2,5 miliona KM sredstava u poljoprivredi.

Aleksandar Sredanović, jedan od izlagača, rekao je da ima farmu prepelica, a bavi se i pčelarstvom, proizvodnjom džemova, likera i sokova od ribizle i višnje.

- Trenutno sam zadovoljan ovim poslom, može se izvući neka prosječna plata, ali treba stalno da se radi - rekao je Sredanović novinarima.

Zamjenik gradonačelnika Slađana Skočajić rekla je novinarima da grad Trebinje u strategiji razvoja ima i poljoprivredu, a dodala je i da se radi na izmjenama zakona da se subvencije posebno regulišu za područje Hercegovine, gdje su posjedi manji.

- Mislim da je to od posebne važnosti - istakla je Skočajićeva.

Ona je pozvala sve proizvođače da ne rade pojedinačno, već da se udružuju, jer tako mogu mnogo više postići.

- Zakon o zadrugama je jedan od zakona koji sigurno daje priliku proizvođačima da intezivnije nastupe na tržištu i da naša poljoprivreda bude tržišna, čemu svi težimo u Hercegovini - navela je Skočajićeva.

Sajam domaćih i tradicionalnih proizvoda u Trebinju organizovali su Asocijacija za ekonomski razvoj "REDAX" iz Mostara i Udruženje građana "Centar za razvoj Hercegovine" u saradnji sa Gradom Trebinjem.