latinica  ћирилица
27/09/2020 |  16:06 ⇒ 20:44 | Autor: RTRS

Turizam u svijetu - najveći gubitnik pandemije (VIDEO)

Čak 65 odsto manje dolazaka i boravaka turista u svjetskim destinacijama – to je polugodišnja globalna turistička slika. Prema podacima Svjetske turističke organizacije šteta u turizmu veća je od 460 milijardi dolara. Svjetski je dan turizma, privredne grane koja je najviše stradala tokom pandemije virusa korona.
Višegrad - Foto: RTRS
VišegradFoto: RTRS

Kako u doba globalne pandemije vratiti turiste putovanjima? Pitanje svih pitanja ove godine u Banjaluci su pokušali da riješe predstavljajući grad uz pomoć novih tehnologija.

Irena Radojević, direktorka Turustičke organizacije Banjaluka kaže da će se na ovaj način pomoći i ove godine malobrojnim stranim gostima, ali i domaćim koji često ne znaju za destinacije u komšiluku.

- U sklopu jednog siti lajta predstavljamo tablet koji će davati opšte turističke informacije, a zatim gastro ponudu, razgled grada, izlete i druge sadržaje - dodala je Radojevićeva.

U 2019. godini ostvareno je gotovo milion noćenja i milion i po maraka prihoda samo od boravišne takse u Republici Srpskoj.

Prije početka pandemije, sve je ukazivalo da bi ova godina mogla da obori turističke rekorde prethodne.

Korona je pomrsila konce, šteta je velika, ali tek će da se zbraja.

- Do kraja godine gubici će biti evidentni, ali ne onako strašni kakve smo svi predviđali obzorom na zatvorenost granica, transport koji je pogođen. Samo u jednom danu otkazano je dva miliona letova - rekla je Nada Јovanović, direktorka Turističke organizacije Republike Srpske.

Okrenuti se domaćim turistima tako je postao moto sezone. Izdato je oko 15.000 turističkih vaučera Vlade Srpske.

Neke destinacije dobro su ih iskoristile, pa je na primjer Trebinje, imalo popunjenost hotelskih smještaja od gotovo 95 odsto.

U Bijeljinu su, s druge strane, vaučeri doveli tek 500-tinjak gostiju.

- Odmah iza Banje Dvorovi tu je i Etno selo Stanišići, a ostali broj objekata je zanemarljiv što se tiče vaučera - istakao je Vlado Sofrenić, sekretar Turističke organizacije Bijeljina.

Marko Radić, direktor Turističke organizacije Trebinje naveo je kako će se iskoristiti svaka prilika da se animiraju građani koji još uvijek razmišljaju da dođu u Trebinje.

- Želimo da u razgovoru sa hotelijerima prilagodimo cijene tim vaučerima, da turisti ipak dođu u Trebinje. Vaučeri će se moći iskorisititi do 15. novembra, a imamo neke naznake da će taj termin da bude produžen - kazao je Radić.

Prošlogodišnja zimska sezova na Јahorini bila je rekordna, a trebalo je da bude i bolja da joj korona nije udarila pečat mjesec dana prije planiranog kraja. Ovogodišnja sezona je neizvjesna, ali se dočekuje spremno.

- Dosta je urađeno, mnogo je novih sadržaja i nadamo se da ova zimska sezona neće osjetiti pandemiju - rekao je Dragan Јakić, direktor Turističke organizacije Pale.

A osjetili su je svi dijelovi svijeta, jer prema podacima Svjetske turističke organizacije, pad u turizmu kretao se od 83 odsto u Sjeveroistočnoj Aziji, 72 odsto na južnom Mediteranu, do 55 odsto u Americi i Africi.

Korona kriza, prema računima ove organizacije turizam je oštetila za više od 460 milijardi dolara.

Predviđaju da će, čak i ako dođe do ukidanja svih restrikcija i pronalaska vakcine, saniranje ovakve štete potrajati naredne dvije i po do četiri godine.