latinica  ћирилица
29/09/2020 |  11:36 ⇒ 12:21 | Autor: RTRS

Radojičić: Podrška za projekte UDAS-a (FOTO/VIDEO)

Grad Banjaluka podržaće inicijativu Organizacije amputiraca UDAS da se osobama sa invaliditetom obezbijedi adekvatna parcela u okolini grada kako bi se, na nekomercijalnoj osnovi, mogli baviti urbanom poljoprivredom, izjavio je gradonačelnik Igor Radojičić.
Radojičić posjetio UDAS - Foto: RTRS
Radojičić posjetio UDASFoto: RTRS

Tokom današnje posjete UDAS-u Radojičić je naglasio da će uskoro biti ponuđena lokacija na kojoj bi ova organizacija, ali i druga udruženja građana, imala mogućnost da se bave urbanom poljoprivredom. On je naglasio da Banjaluka ulazi u veliki projekat aktivnog upravljanja imovinom gdje će gradsku imovinu, prije svega zemljište, nastojati korisgtiti na racionalniji i kvalitetniji način, pogotovo ako se radi o poljoprivrednom zemljištu.

- Osnovni cilj je da poljoprivredno zemljište, koje je u vlasništvu Grada, stavimo u funkciju dobrobiti građana, odnosno da zemljište ne bude zapušteno. Imamo lijepo iskustvo sa gradskim baštama, što je zaista jedan odličan primjer – naveo je Radojičić.

Kad je riječ o pomoći osobama sa ivaliditetom, Radojičić je dodao da je Grad pred potpisom novog sedmogodišnjeg ugovora sa prevoznicima u javnom gradskom prevozu i da će biti uvedeni novi standardi.

- Јedan od novih standarda koje smo postavili pred prevoznike jeste da u roku, ne dužem od pet godina, svi autobusi budu prilagođeni osobama sa invaliditetom odnosno da imaju ulaznu rampu – istakao je Radojičić.

Predsjednik UDASA, Željko Volaš, izjavio je da ova organizacija, zajedno sa Gradskom upravom i međunarodnim organizacijama, konstantno radi na poboljšanjeu uslova života osoba sa invalididtetom.

- Zajedno radimo na jačanju kapaciteta udruženja koja okupljaju osobe sa invaliditetom, građanskom učešću ovih opsoba u donošenju odluka, praćenju politika koje donosi Grad, a tiču se ove populacije. Naš cilj je jačanje uloge građana i organizacija koje okupljaju osobe sa invaliditetom, a ukidanje barijera je jedna od ključnih mjera za uključivanje ovih ljudi u redovne životne aktivnosti – zaključio je Volaš.