latinica  ћирилица
29/09/2020 |  13:31 | Autor: SRNA

Poreska uprava i poslodavci zajedno u suzbijanju sive ekonomije

Poreska uprava i Unija udruženja poslodavaca Republike Srpske moraju biti aktivni partneri u suzbijanju sive ekonomije, zaključeno je danas u Banjaluci na sastanku direktora Poreske uprave Gorana Maričića sa predstavnicima poslodavaca.
Poreska uprava Republike Srpske - Foto: RTRS
Poreska uprava Republike SrpskeFoto: RTRS

Na sastanku je konstatovano da u narednom periodu prioritet treba da bude jačanje saradnje, posebno kada je riječ o suzbijanju rada na crno i nelojalne konkurencije.

Maričić je istakao da je Poreska uprava veliki dio aktivnosti usmjerila na suzbijanje sive ekonomije, kao i da je za što uspješniju borbu protiv sive ekonomije potrebna i podrška poslovne zajednice, koja se prije svega ogleda u prijavljivanju onih koji rade nelegalno, jer predstavljaju nelojalnu konkurenciju.

- Naše opredjeljenje je da, zajedno sa poslovnom zajednicom u Republici Srpskoj, napravimo još ozbiljnije korake ka smanjenju obima sive ekonomije u Republici Srpskoj, a što je i jedan o prioriteta Vlade Republike Srpske - rekao je Maričić.

Na sastanku direktora Poreske uprave sa predsjednikom i direktorom Unije udruženja poslodavaca Sašom Trivićem i Sašom Aćićem istaknuta je potreba za što masovnijim korištenjem elektronskih usluga koje je omogućila Poreska uprava, a koje se, prije svega, odnose na elektronsko podnošenje poreskih prijava, dostavljanje akata i ostali vidovi elektronske komunikacije sa Poreskom upravom.

Iz Poreske uprave je saopšteno da je to posebno značajno u sadašnje vrijeme kada sveopšta situacija sa virusom korona utiče na brojne poslovne procese i ograničava direktnu komunikaciju.

Na sastanku je konstatovano da je Poreska uprava u tom smislu napravila veliki iskorak, s ciljem da poreskim obveznicima olakša izvršavanje njihovih poreskih obaveza.

Osim razgovora o aktivnostima na suzbijanju neformalne ekonomije, o procesima digitalizacije, sagovornici su razgovarali i o mogućnostima za razmjenu informacija i podataka.