latinica  ћирилица
29/09/2020 |  19:13 ⇒ 20:21 | Autor: RTRS

ŠG "Romanija": Primjer pozitivnog poslovanja (VIDEO)

Šumsko gazdinstvo "Romanija" iz Sokoca primjer je pozitivnog poslovanja i u vrijeme pandemije. Učvršćena je saradnja sa drvo-prerađivačima, koji su nosioci privrednih aktivnosti u ovoj opštini.
Šumsko gazdinstvo Romanija - Foto: RTRS
Šumsko gazdinstvo RomanijaFoto: RTRS

Iako je u prvih šest mjeseci u proizvodnom procesu učestvovao minimalan broj radnika, a plasiranje proizvoda na tržište bilo otežano, ostvaren je pozitivni poslovni rezultat od 400 hiljada maraka. Prošla godina završena je sa viškom od 200 hiljada, što znači da je sokolačko Šumsko gazdinstvo izašlo iz gubitka koje je u prvom polugodištu 2019. iznosilo 600 hiljada maraka.

- Važno je napomenuti da je trend rasta nastavljen i poslije šestomjesečnog izvještaja i ako ostane ovakvo stanje i ovakve okolnosti, nadamo se da će i do kraja godine ostati pozitivan rezultat, naravno u cifri koju još ne možemo precizno definisati - istakao je Strahinja Bašević, direktor Šumskog gazdinstva "Romanija" Sokolac.

Drvoprerada je nosilac razvoja opštine Sokolac. Saradnja sa drvoprerađivačima je prioritet i radi ostanka građana na prostoru Romanije, kažu iz Šumskog gazdinstva.

- Bilo je raznih poteškoća oko saradnje sa Šumskim gazdinstvima i konačno je uspostavljena realna saradnja, da se prati dinamika, da se ispoštuju ugovori. Naša firma godišnje preradi nekih 10 hiljada metara kubnih trupaca - četinara, jele, smrče i bora, a polovina dođe iz Šumskog gazdinstva "Romanija" - poručio je Mile Trifunović, direktor firme "Čajević komerc" Sokolac.

Broj šumskih krađa u 2020. godini je smanjen, zahvaljujući saradnji sa policijskim službenicima, susjednim opštinama i lokalnim stanovništvom.

- Često dobijamo poziv i od njih da ima nekih šumskih krađa, neko došao da krade, onda mi intervenišemo, dođemo zaplijenimo, napišemo prijavu - naglašava čuvar šume Dejan Vukosavljević. 

Njegov kolega Mladenko Krunić ističe da se šuma i po noći čuva.

- Dosta na terenu provodimo vremena, čak i u noćnim satima smo tu i narod sam zna da se mi tu krećemo. Nema nikakvih problema, ako kome šta treba izađemo u susret - rekao je Krunić.

Od početka godine Šumsko gazdinstvo "Romanija" iz Sokoca asfaltiralo je više šumskih puteva za šta je izdvojeno više od 250 hiljada maraka. U planu je i pošumljavanje 12 hektara površine na teritoriji gazdinstva.