latinica  ћирилица
29/09/2020 |  19:18 ⇒ 20:17 | Autor: RTRS

Heroj Milan Tepić neće nikada biti zaboravljen (VIDEO)

U Komlencu kod Kozarske Dubice obilježena je 29. godišnjica stradanja heroja majora Milana Tepića. Major Tepić poginuo je kada je tokom borbi sa hrvatskim paravojnim jedinicama digao u vazduh skladište oružja u Bjelovaru, ne želeći da ga preda neprijatelju.
Pomen Milanu Tepiću - Foto: RTRS
Pomen Milanu TepićuFoto: RTRS

U posljednjem pismu major Milan Tepić napisao je da je dao riječ da će braniti Јugoslaviju. Riječ je i održao. Za svoj čin odlikovan je Ordenom narodnog heroja, posljednjeg u bivšoj Јugoslaviji, ali i jedinog u prošlom ratu. Njegova sestra Milka Nikolić sa tugom i ponosom govori o bratu Milanu.

- 29 godina mi živimo sa tom tugom s tim ožiljkom koji u porodicu nosi na svoj način i svako je obilježen tom svojom nesrećom. Roditelji kojih više nema, djeca, tako da to neće kod nas proći. To kod nas, ta tuga i sve kako je bilo, živi u nama dok smo mi - kaže Milka Nikolić, sestra majora Milana Tepića.

Dok je trajao napad hrvatske paravojske na kasarnu u Bjelovaru, major Tepić je u vazduh digao skladište u obližnjoj šumi Bedenik, u kojem je bilo 170 tona eksploziva. U trenutku pogibije imao je 34 godine. Sa njim je stradao i vojnik Stojadin Mirković, koji je, uprkos Tepićevoj naredbi, odbio da se preda.

- Poruku koju je poslao toga 29. septembra 1991.  godine jeste ta da srpski narod mora da se okupi, homogenizuje i ponovo bori protiv ustaštva i onog svega što nam se dešavalo od 1941. do 1945 godine na ovim prostorima. Svakako da je Milan dijete potkozarsko, dijete sa rijeke Une i da je on znao svu istoriju našeg srpskog naroda, napaćenog - rekao je Dragoljub Ćibić, predsjednik Boračke organizacije opštine Kozarska Dubica.

Radenko Reljić, načelnik opštine Kozarska Dubica, naglašava da se djelo Tepića mora čuvati kroz generacije.

- Njegovo herojstvo nikada ne smije biti zaboravljeno i on mora da živi vječčno sa nama, jer, ono što je dao, najvrednije, taj život, to mora biti, dok je god naših srpskih pokloljenja, Republika Srpska ima vječni dug prema tom čovjeku i njegovoj porodici - poručio je Reljić.

U čast majora Milana Tepića, Republika Srpska ustanovila je Orden za posebne zasluge u ratu. Njegovo ime danas nose ulice u gradovima širom Srpske i Srbije. Vojnik Stojadin Mirković iz Valjeva odlikovan je posthumno Ordenom za zasluga u oblasti odbrane i bezbjednosti prvog stepena.