latinica  ћирилица
30/09/2020 |  07:53 ⇒ 22:40 | Autor: Agencije

Odbijen prijedlog za mirovne pregovore (FOTO/VIDEO)

Јermenija i Azerbejdžan optužuju jedna drugu za otvaranje vatre i odbacuju inicijativu za direktne razgovore, iako njihov sukob oko Nagorno-Karabaha prijeti da preraste u rat.
Nagorno-Karabah (foto:Voice of Vienna) -
Nagorno-Karabah (foto:Voice of Vienna)

Obje zemlje prijavile su da je otvorena vatra sa druge strane granice zapadno od pokrajine.

Analitičari navode da incidenti ukazuju na mogućnost dalje eskalacije sukoba uprkos apelima Rusije, SAD i drugih zemalja da se vatra obustavi.

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev odbacio je bilo kakvu mogućnost razgovora. Јermenski premijer Nikol Pašinjan, takođe je naveo da razgovori ne mogu biti održani dok traju sukobi.

21.17 - Ministar odbrane regiona Nagorno-Karabah saopštio je da su u današnjim borbama dvije strane 23 osobe izgubile život, prenosi Rojters.

19.27 - Moskva je zabrinuta saopštenjima o prebacivanju militanata ilegalnih oružanih grupa u zonu sukoba Nagorno-Karabaha, navodi se u komentaru Odjeljenja za informacije i štampu Ministarstva inostranih poslova Rusije.

Kako se navodi, prema pristiglim informacijama militanti ilegalnih oružanih grupa, između ostalog iz Sirije i Libije, prebacuju se u zonu sukoba Nagorno-Karabaha kako bi neposredno učestvovali u borbenim dejstvima.

- Duboko smo zabrinuti zbog tih procesa, koji vode ne samo ka još većoj eskalaciji napetosti u zoni konflikta, već stvaraju i dugoročne pretnje bezbjednosti svih zemalja u regionu - navedeno je u saopštenju.

S tim u vezi, zvanična Moskva je pozvala rukovodstvo vodećih sila da preduzmu efikasne mjere kako bi spriječili korišćenje stranih terorista i plaćenika u sukobu, kao i mjere za njihovo momentalno povlačenje iz regiona.

18.54 - Ambasador Azerbejdžana u Rusiji Polad Bulbuloglu demantovao je navode Јermenije da je Baku prepustio Turskoj upravljanje vazdušnim operacijama u Nagorno-Karabahu rekavši da za tako nečim nema nikakve potrebe.

- Turski vojni avioni F-16 ne učestvuju u brobenim dejstvima u Nagorno-Karabahu - ponovio je on.

Govoreći o samom konfliktu u Nagorno-Karbahu, Bulbuloglu je rekao da zvanični Baku nikada nije insistirao na tome da se Јermeni protjeraju iz te teritorije.

18.52 - Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov razgovarao je telefonom sa šefovima diplomatije Јermenije i Azerbejdžana Zograbom Mnacakanjanom i DŽejhunom Bajramovim i tom prilikom poručio da je potrebno da se momentalno obustave sva borbena dejstva u Nagorno-Karabahu.

17.49 - Azerbejdžan je predao vazdušnu kontrolu nad operacijom u Nagorno-Karabahu turskim vazduhoplovnim snagama, izjavio je portparol jermenskog Ministarstva odbrane Arcrun Ovanisjan.

Prema njegovim riječima, letovima turske i azerbejdžanske avijacije rukovodi avion E7-T turskog ratnog vazduhoplovstva, koji predstavlja vazdušni komandni punkt.

15.35 - Azerbejdžansko Ministarstvo odbrane optužilo je Јermeniju za upotrebu taktičkog raketnog sistema "Točka-U" u borbama na liniji razgraničenja u Nagorno-Karabahu.

- Prije izvjesnog vremena, jermenske oružane snage upotrijebile su taktički raketni sistem "Točka-U". Zbog nepodesnosti i slabog kvaliteta vojne tehnike neprijatelja, tri ispaljene rakete nisu eksplodirale - rekao je portparol azerbejdžanskog vojnog resora.

Podsjećanja radi, raketni sistem "Točka-U" može da uništi veliki broj kopnenih ciljeva na daljinima i do 120 kilometara, dok težina rakete može da iznosi čak 2.000 kilograma.

14.52 - Azerbejdžan će nastaviti vojnu operaciju u Nagorno-Karabahu sve dok se jermenske snage potpuno ne povuku iz te oblasti, saopštilo je azerbejdžansko Ministarstvo spoljnih poslova na specijalnom zasjedanju Stalnog savjeta OEBS-a.

14.24 - Njemačka pozvala Rusiju i Tursku da iskoriste uticaj za rješavanje sukoba u Karabahu

Njemačka poziva Rusiju i Tursku da iskoriste svoj "specijalni" uticaj u Zakavkazju radi dugoročnog rejšenja sukoba između Јermenije i Azerbejdžana, izjavio je savezni ministar spoljnih poslova Mihael Rot.

14.11 - Vojska Karabaha: Uništena vojna tehnika azerbejdžanskih snaga

Ministarstvo odbrane Јermenije objavilo je novi snimak napada vojske Nagorno-Karabaha i likvidiranja utvrđenja, vojske i vojne tehnike azerbejdžanskih oružanih snaga.

13.45 - Najmanje troje civila poginulo je u gradu Martakert u oblasti Nagorno-Karabah usljed napada azerbejdžanske vojske na to područje, javila je jermenska agencija "Armenpres".

13.20 - Baku objavio snimak uništavanja artiljerijske sisteme jermenske vojske

Јedinice Oružanih snaga Azerbejdžana uništile su artiljerijske sisteme jermenske vojske, koje su gađale azerbejdžanske položaje, saopštila je pres-služba azerbejdžanskog Ministarstva odbrane.

13.02 - Ambasador Azerbejdžana u Moskvi Polad Bulbuloglu upozorio je da bi jermensko priznanje nezavisnosti Nagorno-Karabaha predstavljalo "spaljivanje svih mostova".

- Reakcija će biti krajnje negativna - rekao je on.

12.56 - Moskva poziva Baku i Јerevan na prekid vatre, a sve zemlje u regionu na suzdržanost, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, istakavši da "ne treba dolivati ulje na vatru".

- Naša vojska veoma pažljivo prati razvoj situacije na liniji dodira, gdje se nastavljaju borbena dejstva. Sve informacije se pažljivo analiziraju. Takođe pažljivo pratimo sve izjave koje daju međunarodni lideri, izjave koje se daju i na najvišem i visokom nivou iz različitih zemalja svijeta - rekao je Peskov.

11.51 - Baku raspolaže informacijama da su dva jermenska aviona Su-25 udarila u planinu i eksplodirala.

- Saopštenja da je avion F-16, koji pripada Vazduhoplovnim snagama Turske, oborio jermenski avion Su-25, su apsurdna i riječ je o još jednoj dezinformaciji Јermenije. Prema informacijama kojima raspolaže azerbejdžanska strana, 29. septembra su na teritoriji Јermenije poletjela dva aviona Su-25. Oba aviona udarila su u planinu i eksplodirala - saopštio je pomoćnik predsjednika Azerbejdžana, Hikmet Hadžijev.

11.50 - Јedinice oružanih snaga Јermenije napuštaju borbene položaje pod napadom azerbejdžanske vojske u pravcu Agderina, saopštilo Ministarstvo odbrane Azerbejdžana.

- Pripadnici jermenskog bataljona u Tonašenu bježe, napuštajući odbrambene položaje - dodaje Ministarstvo.

11.40 - Ministarstvo odbrane Јermenije objavilo je fotografije ostataka jermenskog aviona Su-25 koji je oborio turski lovac F-16.

11.30 - Čavušoglu: Baku može da računa na pomoć Turske na bojnom polju, to nisu prazne riječi.

10.59 - Ministarstvo odbrane Azerbejdžana objavilo je snimke artiljerijskog granatiranja borbenih položaja jermenskih jedinica.

10.03 - Lideri Azerbejdžana i Јermenije odbacili su prijedlog za mirovne pregovore, optužujući jedni druge za ometanje pregovora oko teritorije Nagorno-Karabah.

10.01 - Vlasti Јermenije razmatraju planove za priznavanje nezavisnosti oblasti Nagorno-Karabah, izjavio je jermenski premijer Nikol Pašinjan.

On je rekao da je na dnevnom redu Јerevana razmatranje priznavanja nezavisnosti te oblasti u Azerbejdžanu, u kojoj žive etnički Јermeni i gdje trenutno traju oružani sukobi dvije strane.

09.59 - Evropski sud za ljudska prava poziva Baku i Јerevan da se uzdrže od preduzimanja bilo kakvih mjera, posebno vojnih akcija, koje mogu dovesti do kršenja prava civilnog stanovništva, navodi se u saopštenju suda.

09.13 - Varazdan Harojan, član fudbalske reprezentacije Јermenije, prekinuo je karijeru kako bi se stavio na raspolaganje svojoj zemlji u ratu sa Azerbejdžanom.

08.55 - Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo je da jermenske trupe granatiraju grad Terter na liniji dodira u Karabahu. Nanesena je materijalna šteta na civilnim objektima.

08.44 - Ministarstvo odbrane Azerbejdžana izjavilo je da je opkolilo jermenske vojnike na liniji dodira u Karabahu.

- U toku je operacija uništavanja opkoljenih jermenskih snaga artiljerijskom vatrom i čišćenje područja u pravcu fronta Agdera-Terter - saopštila je za Sputnjik pres-služba Ministarstva.

08.40 - Rusija, SAD i Francuska, koje predsjedavaju Minskoj grupi OEBS-a, trebalo bi aktivnije da se zalažu za mir i stabilnost u oblasti Nagorno-Karabah, izjavio je premijer Јermenije Nikol Pašinjan.

08.35 - Dinamika i obim rata u Karabahu su izuzetni i neviđeni do sada, kao i njegova vojna komponenta, napisao je na Fejsbuku portparol jermenskog Ministarstva odbrane Arcrun Ovanisjan.

- U suštini, vodimo operacije tipične za ratove pete generacije - napisao je Ovanisjan.

08.17 - Borbe na prvoj liniji fronta u Nagorno-Karabahu se nastavljaju, a Oružane snage Azerbejdžana trpe velike gubitke u ljudstvu i tehnici, saopštila je pres-služba Armije odbrane Karabaha.

Kako se navodi u saopštenju, protekle noći borbe su se vodile duž cijele linije dodira.

- Najoštrije borbe odvijale su se u sjevernom i sjeveroistočnom pravcu. Svi pokušaji neprijatelja da poboljša svoje položaje su propali. Neprijatelj trpi ozbiljne gubitke u ljudstvu i vojnoj tehnici - ističe se u saopštenju.

08.10 - Јerevan je uvijek bio spreman za mirno rješavanje problema Karabaha, ali neće rješavati to pitanje na štetu nacionalne bezbjednosti, izjavio je jermenski premijer Nikol Pašinjan.

- Јermenija je uvijek bila spremna za mirno rješavanje problema Karabaha, ali to ne znači da je spremna da to pitanje riješi na štetu nacionalne bezbjednosti i na uštrb bezbjednosti Karabaha - istakao je Pašinjan.

08.08 - Savjet bezbjednosti UN pozvao je Јermeniju i Azerbejdžan da smjesta prekinu sukobe, izjavio je izaslanik Nigerije u UN Abdu Abari.

07:54 - Ministarstvo odbrane Јermenije saopštilo je da je vojska Nagorno-Karabaha oborila noćas iznad grada Stepanakerta dvije bespilotne letjelice.

07.53 - Ministarstvo odbrane Azerbejdžana objavilo je da je onesposobilo protivvazdušni sistem S-300 jermenskih oružanih snaga na liniji dodira u Karabahu, saopštila je za Sputnjik pres-služba Ministarstva.