latinica  ћирилица
30/09/2020 |  15:38 ⇒ 15:48 | Autor: SRNA

Napredak u procesu pristupanja EU, uprkos pandemiji Kovida-19

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija istakao je u razgovoru sa ambasadorom Mađarske u BiH Kristijanom Pošom da je u BiH ostvaren napredak u realizaciji prioriteta u procesu pristupanja EU, uprkos krizi izazvanoj pandemijom Kovida-19.
Zoran Tegeltija i Kristijan Poš - Foto: SRNA
Zoran Tegeltija i Kristijan PošFoto: SRNA

Tegeltija je na sastanku u Sarajevu izrazio nadu da će Evropska komisija vrednovati napredak ostvaren u BiH, te da će ona u skorijem periodu dobiti status kandidata za članstvo u EU, saopšteno je iz Savjeta ministara.

On je naglasio posvećenost Savjeta ministara evropskom putu BiH uz poštivanje Dejtonskog sporazuma i puno uvažavanje nadležnosti svih nivoa vlasti u BiH.

Tegeltija je izrazio zahvalnost na dosadašnjoj pomoći reformskim procesima u BiH, te ocijenio da je važno da BiH ostane među spoljnopolitičkim prioritetima Mađarske i u narednom periodu.

Sagovornici su konstatovali da su politički odnosi dvije zemlje stabilni i bez otvorenih pitanja, te ocijenili veoma važnim djelovanje na intenziviranju ekonomskih odnosa dvije zemlje i unapređenju investicija.

Tegeltija i ambasador Poša razgovarali su o evropskim integracijama, jačanju ekonomske bilateralne saradnje, te o aktivnostima koje se sprovode s ciljem suzbijanja posljedica pandemije Kovida - 19 u BiH.