latinica  ћирилица
30/09/2020 |  18:46 ⇒ 20:17 | Autor: RTRS

Brčko: Otvorena istraga o kupovini glasova (VIDEO)

Tužilaštvo Distirkta Brčko, otvorilo je istragu, nakon informacija o masovnoj kupovini glasova na terenu i manipualcijama sa prijavom birača za glasnje putem pošte. O nepravilnostima, koje mogu narušiti regularnost predstojećih lokalnih izbora, obaviještena je Centralna izborna komisija BiH.
Brčko - Foto: RTRS
BrčkoFoto: RTRS

Za razliku od 2016. godine kada je za glasanje putem pošte bilo prijavljeno 2.000 građana, ovaj put na spisku se našlo 5.500 birača iz Brčkog.

Izborna komisija o ovome je obavijestila, Policiju, Tužilaštvo, Osnovni sud Distirkta Brčko i Centralnu izbornu komisiju.

- Proslijedili smo ovaj dopis i materijale Središnjem izbornom povjerenstvu za dalje postupanje, kako bi se, koliko je moguće, što prije reagovalo i spriječila neregularnost predstojećih lokalnih izbora, i bilo kakav ponetcijalani izbroni inženjering - istakla je Andrea Mrkonjić, predsjednica Izborne komisije distrikta Brčko.

Policija Distirkta Brčko, pod nadzorom Tužilatšva, već provodi istragu.

- Otvoreno je nekoliko predmeta, zbog postojanja osnove sumnje o počinjenju, krivičnih djela, iz oblasti krivičnih djela, protiv slobode i prava, čovjeka i građanina. Ovim putem pozivamo sve političke aktere i građanje da o svim uočenim nepravilnostima u vezi ovoga podnesu prijavu Policiji ili Tužilaštvu - navela je DŽevida Hukičević, portparol Policije distrikta Brčko.

Oglasio se i gradonačelnik, Siniša Milić, koji navodi da je računica očigledna. Tri i po hiljade glasova iz koverte, donose tri mandata u Skupštini Distrikta. A to je kaže dovoljno za tripartitno učestvovanje u Skupštinskoj većini, iz reda jednog od tri konstitutivna naroda.

- Јa sam iskoristio tu priliku i putem medija, javno prozvao koji su zaduženi za provođenje izbora, ali i represivne organe, da je krajnje vrijeme da reaguju. Naravno do nas dolaze i alarmantni podaci da se vrši i kupovina glasova, već na terenu. Dakle nekome je očigledno stalo da promijeni izbornu volju građana i prije nego što je glasanje počelo - naveo je Malić.

Kako saznajemo istragom su obuhvaćene političke partije i pojedinci, za koje se sumnja, da su uz kopije ličnih karata, registrovali na stotine glasača putem pošte.