latinica  ћирилица
30/09/2020 |  18:49 ⇒ 20:22 | Autor: RTRS

Semberci u potrazi za odbjeglim kengurom (VIDEO)

Donosimo priču o odbjeglom kenguru. I nije iz Australije, već iz Semberije. Egzotična životinja, atrakcija za najmlađe na Ranču "Tanasić", pobjegla je prije par dana. Vlasnik nalazaču obećava vrijednu nagradu.
Kengur - Foto: RTRS
KengurFoto: RTRS

Kengur, čije je ime Koki Kol, nestao je sa ranča porodice Tanasić koji se nalazi uz samu Drinu, na ulasku iz Srbije u Republiku Srpsku.

- Star je godinu i po dana, mužjak. To je sivi kengur sa bijelim genima. Nepažnjom posjetilaca, djece, ostavili su obje kapije otvorene, gdje je on izašao. Vjerovatno bi se on i vratio nego su djeca krenula su za njim i uplašila, i vjerovatno se izgubio - kaže Nikola Tanasić, vlasnik ranča.

Iako je više puta viđen u okolini, ljudi ne mogu da mu priđu, zadobiju njegovo povjerenje i zbrinu ga. Vlasnici se ipak nadaju da će biti pronađen i vraćen.

- Problem će biti kad stane vegetacija, kad ne bude imao hrane. I naravno on ne može da podnese temperaturu zimi - pojasnio je Tanasić.

Da pomognu spremni su i u Lovačkom savezu.

- Mi imamo puške za omamljivanje i uspavljivanje divljači. Imamo dron koji može da pronađem jednu takvu divnu životinju. Nećemo dozvoliti da je neko upuca i da ostane nezbrinuta - naveo je Živojin Lazić, sekretar Lovačkog Saveza Republike Srpske.

Kengur je danima tema i društvenih mreža, na kojima su pojedini tvrdili da je nanio ogromnu štetu usjevima, da stariji mještani misle od kengura da je ogroman pacov, i da su u pojedinim selima čak postavili i saobraćajni znak - kengur na putu.

Najviše je onih koji se nadaju da će kengur biti pronađen i vraćen u prebivalište prije zime.