latinica  ћирилица
01/10/2020 |  09:55 ⇒ 10:50 | Autor: SRNA

Vučić: Zabrana ulaska Šarčeviću znak slabosti Prištine

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je da je zabrana ulaska ministru prosvjete Srbije Mladenu Šarčeviću na prostor Kosova i Metohije znak slabosti Prištine i istakao da time nije naškodila srpskim školama.
Aleksandar Vučić - Foto: RTRS
Aleksandar VučićFoto: RTRS

Vučić je konstatovao da je problem Prištine što ta politička nervoza kod njih stalno traje i "stalno im je teško".

- Niti su nešto nažao učinili Šarčeviću, niti posebno nažao našim školama. Mi finansiramo naše škole, plaćamo visoke plate našim nastavnicima i nastavićemo to da radimo, a jedino je važno da bude što više djece - rekao je Vučić.

Zbog odluke prištinskih vlasti da zabrani ulazak ministru Šarčeviću, otkazana je svečanost uručenja indeksa 51. generaciji brucoša na Univerzitetu u Prištini sa izmještenim sjedištem u Kosovskoj Mitrovici, saopšteno je iz Rektorata Univerziteta.

Šarčević je izjavio da je za odluku o zabrani ulaska na teritoriju Kosova i Metohije saznao dok je iz Niša juče putovao prema Јarinju, administrativnom prelazu na putu Raška-Leposavić.

Šarčević je rekao da je njegova prethodnica otišla na Kosovo u utorak, 29. septembra, te najavila njegov dolazak.

On je naveo da je Kancelariji za Kosovo i Metohiju i njegovom kabinetu stiglo je "nemušto obrazloženje" Prištine i zaključio da vlastima u Prištini očigledno ne odgovara što se na Kosovu i Metohiji sprovodi nastava po srpskom modelu i da ne biraju način da taj proces opstruišu.

Iz Kosovske policijske službe Srni je rečeno da je Šarčević "nije poštovao proceduru podnošenja zahtjeva za ulazak predstavnika drugih država na teritoriju Kosova".