latinica  ћирилица
01/10/2020 |  16:04 ⇒ 19:24 | Autor: SRNA

Košarac u Palama: U narednih 15 dana razgovor sa EBRD-om o izgradnji toplane

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je danas da će u narednih 15 dana organizovati sastanak predstavnika Evropske banke za obnovu i razvoj /EBRD/ i rukovodstva opštine Pale kako bi se pronašao način za finansiranje izgradnje toplane po ekološkim standardima u ovoj lokalnoj zajednici.
Pale: Tegeltija i Košarac - Foto: RTRS
Pale: Tegeltija i KošaracFoto: RTRS

On je rekao da ministarstvo ima ustavnu obavezu da vrši komunikaciju sa međunarodnim finansijskim institucijama, te da je na zahtjev predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltije prihvatio obavezu da u narednih 15 dana organizujem sastanak predstavnika EBRD-a i načelnika opštine Pale Boška Јugovića kako bi se vidjelo na koji način se može implementirati projekat izgradnje toplane.

Nakon sastanka, koji su zajedno on i Tegeltija imali sa načelnikom opštine Pale, te obilaska Ski centra "Ravna planina", Košarac je istakao da ova lokalna zajednica već pet godina nema toplanu, a njeni građani adekvatno grijanje, zahvaljujući prethodnoj strukturi vlasti.

- Prethodna struktura vlasti na Palama je bila neodgovorna, jer je nova toplana projekat koji je prošao kompletnu proceduru, i institucija Republike Srpske i BiH, ali i nadležnih međunarodnih finansijskih organizacija, ali je nažalost, tadašnje rukovodstvo opštine odustalo od njega - istakao je Košarac.

On je rekao da će na sastanku sa predstavnicima EBRD-a tražiti da se razgovara o studiji izvodljivosti izgradnje toplane, a zatim i da se vidi na koji način da se finansira ovaj projekat.

- Možemo to uraditi. Stvar je koncepta koji treba da zagovara načelnik opštine, da li će to biti javno-privatno partnerstvo ili vlasništvo lokalne zajednice - smatra Košarac.

On je izrazio žaljenje što Pale nisu imale razumijevanje Savjeta ministara u prethodnom mandatu, odnosno što su, kako je rekao, vrata Savjeta ministara u prethodnom mandatu bila zatvorena za ovu lokalnu zajednicu.

- Današnju posjetu smatram aktivnim pristupom predsjedavajućeg i Savjeta ministara u cjelini - rekao je Košarac, te dodao da se na Palama treba raditi i da postoje vrlo jasni projekti koji ukazuju na potrebu stanovništva ove opštine.

On je naglasio da se ne mogu potrebe stanovništva Pala ignorisati, kao i da je opredjeljenje i Ministarstva i Savjeta ministara da se ovoj lokalnoj zajednici pomogne u implementaciji infrastrukturnih projekata.

Govoreći o Palama kao turističkom mjestu, Košarac je naglasio da ono daje snažan doprinos razvoju Јahorine.

- Pale imaju svoje turističke kapacitete kao što je Ski centar Ravna planina. Iako je u razvojnom planu i programu, te viziji načelnika povezivanje Pala sa Јahorinom, nameće se otvoreno pitanje kako i na koji način riješiti pitanje gondole koja bi ih povezivala - rekao je Košarac.

On je rekao da će i o tome biti razgovarano sa predstavnicima EBRD-a, te izrazio uvjerenje da će se za to pitanje naći adekvatno rješenje, jer je ova finansijska insstitucija u prethodnim razgovorima pokazala spremnost da podrži javno-privatno partnerstvo kada je u pitanju izgradnja gondola prema Јahorini.