latinica  ћирилица
01/10/2020 |  16:58 ⇒ 16:59 | Autor: SRNA

Usvojen izvještaj o polugodišnjem izvršenju budžeta

Savjet ministara usvojio je danas izvještaj o izvršenju budžeta institucija i međunarodnih obaveza BiH za prvu polovinu 2020, u kojem se navodi da su ostvareni prihodi, finansiranje i primici iznosili 472.096.710 KM i veći su za tri odsto u odnosu na planirane.

Rashodi i izdaci budžeta institucija BiH u prvih šest mjeseci ove godine iznosili su 417.802.335 KM ili 91 odsto u odnosu na polovinu sredstava budžeta za 2019. godinu bez namjenskih sredstava, odnosno 59 odsto u odnosu na korigovani budžet, koji uključuje dodata namjenska sredstva, saopšteno je iz Savjeta ministra.

Iz Savjeta ministara podsjećaju da su i u prvom polugodištu 2020. godine, kao i u istom periodu prethodne godine, institucije BiH finansirane na osnovu odluka o privremenom finansiranju, jer nije bio usvojen budžet, te je budžetskim korisnicima na raspolaganju bila polovina sredstava planiranih u budžetskoj 2019. godini.

Plate i naknade troškova zaposlenih u institucijama BiH ostale su na nivou iz 2012. godine.

Istovremeno su u ovom periodu smanjeni ukupni materijalni troškovi za oko 9,9 miliona KM u odnosu na isti period prethodne godine.

Najviše su smanjeni putni troškovi, i to za oko 3,9 miliona KM ili 54 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

Smanjeni su i troškovi nabavke materijala za oko 1,3 miliona KM ili 13 odsto, kao i izdaci za tekuće održavanje za oko jedan milion KM ili 17 odsto u odnosu na prvo polugodište 2019. godine.

Istovremeno su smanjeni izdaci za usluge prevoza i goriva za oko 0,7 miliona KM, te troškovi za telefonske i poštanske usluge za oko 0,3 miliona KM u odnosu na isti period prethodne godine.

U prvom polugodištu ove godine povećani su izdaci osiguranja i bankarskih usluga za oko 13 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

Sve dospjele obaveze po osnovu spoljnog duga izmirene su blagovremeno u ukupnom iznosu 360,39 miliona KM, od čega se na otplatu glavnice odnosi 293,18 miliona KM, a na otplatu kamate, servisnih i drugih troškova 67,21 miliona KM.

Izvještaj o izvršenju budžeta institucija i međunarodnih obaveza BiH za prvu polovinu ove godine, Ministarstvo finansija i trezora dostaviće Predsjedništvu i Parlamentarnoj skupštini BiH.

Savjet ministara usvojio je na današnjoj sjednici i informaciju o fiskalnoj održivosti za BiH, koju je pripremila Direkcija za ekonomsko planiranje, a u kojoj se navodi da nivo javnog duga u BiH iznosi 33,4 odsto BDP-a, što znači da je održiv, a samim tim i javne finansije.

Deficiti veći od dva odsto BDP-a koji su bili prisutni do 2014. godine zamijenjeni su suficitima posljednjih godina, te je i sa ovog stanovišta fiskalna politika BiH održiva.

Ostvareni suficit i održiv nivo javnog duga doveli su do još jednog povoljnog pokazatelja održivosti, a to su smanjene potrebe za finansiranjem.

U narednom periodu, od 2020. godine, za BiH, kao i za sve svjetske ekonomije, slijede izazovi, s obzirom na pad ekonomske aktivnosti, smanjenje u naplati prihoda i povećanje rashoda usljed pandemije kovida 19.

Savjet ministara usvojio je i informaciju Direkcije za ekonomsko planiranje o kretanju makroekonomskih pokazatelja za januar-jun 2020. godine u BiH, u kojoj se kaže da je došlo do slabljenja ekonomske aktivnosti.

U informaciji se navodi da je u prvoj polovini 2020. godine u BiH zabilježen pad industrijske proizvodnje za 9,1 odsto, pri čemu je pad izvozno orijentisane prerađivačke industrije iznosio 13 odsto.

To je, u kombinaciji sa efektom izuzetno oslabljene izvozne tražnje usljed totalnog lokdauna zbog epidemije virusa korona, dovelo do pada ukupne spoljnotrgovinske robne razmjene za oko jednu petinu, pri čemu su stope pada izvoza i uvoza bile 15,1 odsto, odnosno 18 odsto.

Pad broja zaposlenih i plata, smanjen priliv doznaka iz inostranstva, kao i pad prometa u okviru maloprodaje za 7,4 odsto, te uvoza robe široke potrošnje od oko 15 odsto nedvosmisleno ukazuju na drastičan pad privatne potrošnje u BiH u drugom kvartalu 2020. godine.

Prihodi po osnovu PDV-a u ovom periodu manji su za 17,8 odsto, što nedvosmisleno ukazuje na pad privatne potrošnje u strukturi BDP-a.

BiH bi u drugom kvartalu 2020. godine mogla zabilježiti značajan pad BDP-a, čak višu stopu pada u odnosu na globalnu finansijsku krizu iz 2009.

Novonastale okolnosti usljed epidemije virusa korona zahtijevale su pojačan angažman institucija u BiH kroz povećanje izdataka za zaštitu javnog zdravstva i saniranje ekonomskih posljedica krize, što će nesumnjivo dovesti do povećanja javnih rashoda i javne potrošnje.

Takođe, izvjesno je da će investicije zabilježiti pad, s obzirom na prisutnu neizvjesnost na tržištu, limitirane izvore finansiranja i pesimistična očekivanja kada je riječ o perspektivama na domaćem i izvoznim tržištima.