latinica  ћирилица
01/10/2020 |  18:35 ⇒ 20:05 | Autor: RTRS

Ekološko-turistički projekti na Palama biće podržani i iz Savjeta ministara (FOTO/VIDEO)

Ekološko- turistički projekti na Palama biće podržani i iz Savjeta ministara. Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija i ministar spoljne trgovine u Savjetu ministara Staša Košarac založiće se da izgradnja nove paljanske toplane kao i gondole do Јahorine finansijski podrži Evropska banka za obnovu i razvoj.
Pale: Tegeltija i Košarac - Foto: RTRS
Pale: Tegeltija i KošaracFoto: RTRS

Turizam jeste prvi od strateških ciljeva razvoja opštine Pale i neodvojiv je od ekologije. Podrška Savjeta ministara u obezbjeđenju sredstava za realizaciju projekata od presudnog je značaja.

- Dogovor da Savjet ministara preko EBRD-a pomogne na projektima, prije svega izgradnje toplane, koja treba u ekološkom smislu da podupre razvoj turizma - izjavio je načelnik opštine Pale Boško Јugović.

Iz Ministarstva spoljne trgovine u Savjetu ministara najavljuju da će paljanskom rukovodstvu omogućiti sastanak sa predstavnicima EBRD-a u narednih 15 dana.

- Toplana je bila projekat koji je prošao kompletnu proceduru. Nažalost, tadašnje rukovodstvo Pala odustalo je od tog projekta - rekao je Košarac.

Podrška evropskih finasijskih institucija može se očekivati i za projekat povezivanja Ravne planine sa Јahorinom, nastavljanjem izgradnje gondole. I ulaganja vrijedna 50 miliona u smještajne kapacitete Ski- centra "Ravna planina", ocijenjeno je, vrijedna su podrške.

- Ovo su dva odlična projekta. Savjet ministara i ja bićemo u funkciji i lokalnoj zajednici i projektu skijališta. Odlična je poruka da u trenucima pandemije imamo na jednom mjestu investirano 50 miliona evra - izjavio je Tegeltija.

Tegeltija i Košarac na Јahorini (foto: RTRS)

Nakon 81 godine, skijalište "Ravna planina" prvo je u BiH kojem je povjerena organizacija evropskog kupa.

- Evropski kup prethodi. Znači, poslije uspješno organizovanog Evropa kupa mi ćemo ovdje organizovati i svjetski kup - istakao je Veljko Golijanin iz ski-centra "Ravna planina".

Nakon uspješne ljetne, u specifičnim prilikama zbog pandemije virusa korona u Palama i na Јahorini odvijaju se pripreme i za predstojeću zimsku turističku sezonu.