latinica  ћирилица
01/10/2020 |  18:44 ⇒ 19:51 | Autor: RTRS

Šeranić posjetio Kozarsku Dubicu i Novi Grad (FOTO/VIDEO)

Infrastrukturni projekti koji se sredstvima Srbije sprovode u Kozarskoj Dubici, kao i rješavanje finansijskih obaveza dubičkog doma zdravlja i Centra za socijalni rad, bile su neke od tema radnog sastanka ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alena Šeranića sa načelnikom opštine Radenkom Reljićem. Šeranić se sastao i s načelnikom opštine Novi Grad Miroslavom Drljačom.
Šeranić u Novom Gradu (Foto: Ministarstvo zdravlja) - Foto: RTRS
Šeranić u Novom Gradu (Foto: Ministarstvo zdravlja)Foto: RTRS

Zahvaljujući sredstvima Srbije, u Kozarskoj Dubici u toku je rekonstrukcija i adaptacija Doma zdravlja.

Vlada Srbije ovoj ustanovi donirala je i jedno sanitetsko vozilo.

Na sastanku ministra Šeranića i rukovdstva opštine razgovarano je i o rješavanju finansijskih obaveza dubičkog Doma zdravlja i Centra za socijalni rad.

- Dom zdravlja u Kozarskoj Dubici ima potraživanja iz 2001. do 2005. godine prema FZO. Mi smo ministra informisali, i on će na sjednice Vlade, zajedno sa direktorom Fonda pokušati da nađu rješenje kako da se prepakuju te obaveze - rekao je Reljić.

Dodatni problem su dugovanja dubičkog Centra za socijalni rad nastala smještajem lica iz ove opštine u gerijatrijskim i drugim ustanovama.

Ti dugovi narasli su na 720.000 maraka i predstavljaju prijetnju funkcionisanju ustanove, ali i budžetu Kozarske Dubice.

- Vidjećemo kako i koju mogućnost imamo po pitanju regulisanja tih obaveza jer se radi o dugovanjima republičkim ustanovama socijalne zaštite. Tako da ćemo se svakako uključiti i pokušati da riješimo taj mehanizam. Јoš jedna stvar o kojoj smo razgovaral jeste registracija i osnivanje Dnevnog centra za pružanje podrške djeci koja su ometena u razvoju ovdje u Kozarskoj Dubici - izjavio je Šeranić.

Šeranić se sastao i sa načelnikom opštine Novi Grad Miroslavom Drljačom s kojim je razgovarao o adaptaciji i proširenju kapaciteta Doma zdravlja u ovoj opštini.

- Dugo godina se nije ulagalo u taj dio obnove i rekonstrukcije, tako da to sigurno zahtijeva jedan bolji i drugačiji pristup, posebno primjene projekata energetske efikasnosti, da bi se uštedila energija, a svakako i poboljšali svi ti uslovi - rekao je Drljača.

Kada je riječ o socijalnoj zaštititi u Novom Gradu, jedan od prioriteta jeste osnivanje Doma za starija lica. Pri realizaciji ovog projekta opština će imati podršku Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite.

- Nadamo se da ćemo u nekih narednih mjesec dana završiti cijeli taj proces, s obzirom da smo evidentirali nešto što za sad predstavlja prepreku za realizaciju tog projekta. Ali uz aktivnosti koje će preduzeti Ministarstvo, naravno i opština Novi Grad, vrlo brzo ćemo riješiti taj problem - poručio je Šeranić.

Razgovarano je i o pružanju logopedskih usluga za najmlađe stanovnike. Resorni ministar poručio je da se nada da će uz pomoć opštinskog rukovodstva i ta usluga uskoro biti dostupna u Novom Gradu.