latinica  ћирилица
01/10/2020 |  21:41 | Autor: SRNA

Linta: Đukanović izjavom SPC nastavlja da izaziva podjele u državi

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocijenio je da izjava predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića "da je Srpska pravoslavna crkva perjanica velikosrpskog nacionalizma i da zajedno sa nacionalističkom opozicijom hoće da posrbi Crnu Goru" predstavlja providan i bezuspješan pokušaj Đukanovića da nastavi da izaziva tenzije i podjele u državi, iako je njegova antisrpska politika poražena na parlamentarnim izborima.
Miodrag Linta - Foto: TANЈUG
Miodrag LintaFoto: TANЈUG

Linta smatra da Đukanovićeva izjava nema nikakve veze sa istinom, kao i da je apsolutna besmislica "da je SPC pokušavala da potre državni, nacionalni i kulturni identitet Crne Gore", saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona.

Linta kaže da Đukanović veoma dobro zna da je SPC starija od crnogorske države i da je imala ključnu ulogu u stvaranju Crne Gore, ali da "iz političkih razloga negira navedenu činjenicu".

- Đukanović ponavlja bezočnu laž da je prisutan pokušaj rehabilitacije projekta "velike Srbije". Državno rukovodstvo Srbije poštuje teritorijalni integritet Crne Gore, ali s druge strane Đukanovićev režim je priznao lažnu državu Kosovo - podsjeća Linta.

Linta smatra da je prvi korak "u demontaži Đukanovićevog režima ukidanje sramnog i anticivilizacijskog zakona o slobodi vjeroispovijesti kojim je SPC dovedena u diskriminatorski položaj u odnosu da ostale tradicionalne vjerske zajednice".