latinica  ћирилица
12/10/2020 |  11:22 ⇒ 13:03 | Autor: sputniknews.com

Karabah: Velike borbe na području Gadruta

Portparol predsjednika nepriznate Republike Nagorno-Karabah Vahram Pogosjan izjavio je da se na području grada Gadrut nastavljaju borbena dejstva velikih razmjera.

- Koncentrišući velike snage u ovom pravcu, azerbejdžanske snage pokušavaju da zauzmu grad. Armija odbrane Karabaha bori se za svaki pedalj zemlje - rekao je Pogosjan.

​Borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Јerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Јermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i djelimična mobilizacija.

U Moskvi su 9. oktobra održani pregovori ministara spoljnih poslova Јermenije i Azerbejdžana. Diplomate je u rusku prestonicu pozvao predsjednik Rusije Vladimir Putin.

Pregovori su trajali više od deset sati i završeni su usvajanjem sporazuma. On sadrži četiri tačke za rješavanje sukoba. Između ostalog, strane su objavile o prekidu vatre od podneva 10. oktobra u humanitarne svrhe radi razmjene ratnih zarobljenika i drugih pritvorenih osoba i tijela mrtvih.