latinica  ћирилица
14/10/2020 |  16:42 ⇒ 16:48 | Autor: SRNA

Košarac: U ponudi kompanije "Nelt" da bude više domaćih proizvoda

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je da je na sastanku sa predstavnicima kompanije "Nelt" u Istočnom Sarajevu razgovarano da u paleti njihove ponude bude što više proizvoda iz Republike Srspke i Federacije BiH, s ciljem zaštite domaće proizvodnje.
Tegeltija i Košarac u posjeti kompaniji "Nelt" (foto: instagram.com / stasakosarac) -
Tegeltija i Košarac u posjeti kompaniji "Nelt" (foto: instagram.com / stasakosarac)

- Time bi proizvođačima omogućili da ovako respektabilne trgovačke kompanije distribuiraju proizvode proizvedene u Republici Srpskoj i FBiH na tržišta zapadnog Balkana, ali i onoj mreži koju pokriva "Nelt grupacija" - rekao je Košarac novinarima nakon sastanka, kojem je prisustvovao i predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija.

S obzirom na to da je "Nelt" u Srbiji veoma prisutan i da je obezbijedio da investira u proizvodne kapacitete "Neoplante", Košarac je naveo da je bilo riječi i o tome kako se ova grupacija može povezati sa prerađivačkim kapacitetima u Srpskoj i FBiH, da bi imali isti takav koncept i u BiH.

Košarac je rekao da je Istočno Sarajevo strateško mjesto, a da Sarajevo pruža infrastrukturne kapacitete koji su neophodni za razvoj ekonomije i trgovine, prije svega u spoljnotrgovinskom prometu, bazirajući se na blizinu aerodroma i željeznicu.

S tim u vezi, on je istakao da je bilo riječi i o tome da se nastave razgovori o izgradnji slobodne zone u Istočnom Sarajevu, koja bi omogućila intenzivan lokalni razvoj, prisutnost mnogo većih kompanija u ovom gradu, a koristili bi se svi kapaciteti infrastrukture koji su neophodni u spoljnotrgovinskom prometu.

- Zaključeno je da će se nastaviti razgovori o ovom važnom strateškom pitanju za Istočno Sarajevo - rekao je Košarac, ocijenivši veoma korisnom radnu posjetu kompaniji "Nelt".

Šef Kluba odbornika SNSD-a u Skupštini opštine Istočna Ilidža Nebojša Šešlija, koji je prisustvovao sastanku, istakao je da je ovo bila prilika da se upozna o kapacitetu i radu kompanije, izrazivši zadovoljstvo što je jedna ovakva kompanija našla mjesto na području te lokalne zajednice.

- Potrebno je da radimo na zajedničkom jačanju kapaciteta i korištenju geostrateškog položaja koji ima opština Istočna Ilidža, te je neophodno iskoristiti potencijale koje imamo, kao što je blizina aerodroma, željeznički tranaport i slično. Opština Istočna Ilidža sigurno će biti kvalitetan partner svim poslodavciam koji žele da rade na području naše opštine - istakao je Šešlija.