latinica  ћирилица
14/10/2020 |  19:10 ⇒ 19:53 | Autor: RTRS

Kaldera izlazi na svjetsko tržište; Potpisala ugovor sa Simensom (VIDEO)

Dobra vijest za privredu Srpske. Predstavnici kompanija Kaldera iz Laktaša i Simensa za BiH potpisali su ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji i licencnoj proizvodnji srednjo-naponskih postrojenja za njemačku kompaniju.
Potpisan ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji - Foto: SRNA
Potpisan ugovor o poslovno-tehničkoj saradnjiFoto: SRNA

Ugovor su potpisali direktor Kaldere Savo Minić i predstavnik kompanije Simens za BiH Slaviša Krunić.

Dvadesetogodišnja saradnja Kaldere i Simensa krunisana je novim ugovorom o licencnoj proizvodnji srednjonaponskih postrojenja za veliku njemačku kompaniju.

Ovim ugovorom Kaldera mora ispunjavati najsavremenija tehnološka dostignuća kada je riječ o srednjem naponu. Ugovor omogućava pojavljivanje prvenstveno na tržištu BiH, ali i Evrope i svijeta.

- U okviru ove saradnje razvili smo proizvod Kaldere i uspjeli proizvesti 19 blindiranih trafostanica koja je popunjena sa Simensovim` proizvodima, te izvršiti njihovu distribuciju, ugradnju i održavanje na teritoriji Republike Srpske. Potpisani ugovor omogućava širinu tržišta za Kalderu i konkurenciju na evropskom i svjetskom tržištu. Ugovor znači mnogo za Kalderu i za Republiku Srpsku i za privredu u regionu - rekao je Minić.

Foto: SRNA

Kaldera je u vremenu pandemije, kada su velike kompanije trpile gubitke i otpuštale radnike, uspjela da obezbijedi tehnološki proces.

- U izradi je projektna dokumentaciju za proširenje proizvodnih kapaciteta, te da primi 35 novih radnika, tako da ova kompanija trenutno ima oko 150 radnika - dodao je Minić.

Kaldera planira proizvodnju oko 100 blindiranih trafostanica, ali njeni proizvodni kapaciteti mogu obezbijediti proizvodnju između 400 do 500 blindiranih trafostanica za tržište izvan Republike Srpske i BiH.