latinica  ћирилица
14/10/2020 |  22:33 | Autor: SRNA

Čubrilović: Rezultat manifestacije međusobno povezivanje srpskog naroda

Predsjednik Narodne Skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da je rezultat tradicionalne manifestacije "Dani Srpske u Srbiji" bolje upoznavanje građana Srbije sa situacijom u Srpskoj i međusobno povezivanje srpskog naroda.
Nedeljko Čubrilović - Foto: RTRS
Nedeljko ČubrilovićFoto: RTRS

U obraćanju na manifestaciji, koja se zbog virusa korona odvijala u formi šest kolažnih TV emisija, Čubrilović je istakao da se "Dani Srpske u Srbiji" odvijaju u okviru potpisanog sporazuma između Srbije i Republike Srpske o specijalnim paralelnim vezama.

On je podsjetio da se u tom okviru ostvaruje saradnja parlamenata Srbije i Srpske i ostalih institucija, vlada, ali i podrška Srbije Republici Srpskoj kroz ulaganja u gotovo svim lokalnim zajednicama, ističući da bi tu saradnju valjalo proširiti i na mlađe generacije, kroz kviz za školske uzraste.

- Naše predstavljanje je prilika da iskažemo svoje mogućnosti i potrebe, šta imamo i šta možemo da ponudimo za tu buduću saradnju - rekao je Čubrilović.

Napominjući da se ove godine "Dani Srpske u Srbiji" odvijaju pod specifičnim okolnostima, Čubrilović je izrazio nadu da to neće umanjiti značaj i mogućnost predstavljanja onoga što jeste Republika Srpska i što može da ponudi Srbiji.

- Saradnja u budućnosti svakako, i to nije na štetu bilo koga, a ostaje kao trajno obilježje vremena u interesu zbližavanja građana Srbije i Srpske - poručio je Čubrilović.

U večerašnjoj emisiji, posvećenoj saradnji u kulturi i prosvjeti, govorili su i ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić, direktor Beogradske filharmonije Ivan Tasovac, direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske Maja Dodig, glumac Ljubo Božović i predsjednik Matice srpske Dragan Stanić.

Prikazan je muzički spot etno-grupa "Trag" i "Iva", predstavljen Nacionalni park "Kozara", vinar Željko Јungić, preduzeća "Mlijekoprodukt" i "Pađeni", te narodna kola Hercegovine, a u rubrici "Mladi heroji" predstavljen je muzičar Staša Grabež.

Manifestacija "Dani Srpske u Srbiji" trajala je od 9. do 14. oktobra u formi šest kolažnih TV emisija koje su se bavile institucionalnom, privrednom, kao i saradnjom u nauci, informacionim tehnologijama i visokom obrazovanju.

Emisije ove manifestacije, koju organizuje Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji, bile su posvećene i saradnji gradova i opština, te saradnji u turizmu, kulturi, prosvjeti, umjetnosti i obrazovanju, a poruke su uputili zvaničnici Srpske i Srbije.

Gledaoci su, između ostalih, mogli da čuju i vide poruke Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja, predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, kao i premijera Srpske i Srbije Radovana Viškovića i Ane Brnabić, te šefa Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađena Cicovića.

Emisije su emitovale svake večeri Radio-televizija Srbije, Radio-televizija Republike Srpske i više od 40 regionalnih i lokalnih televizija u Srbiji.

Preko TV ekrana građanima Srbije predstavljeni su privreda, kultura, nauka, turizam i sport Republike Srpske.

Ovi sadržaji predstavljeni su u rubrikama "Saradnja Srpske i Srbije", "S jedne na drugu stranu Drine", "Doživi Srpsku", "Naše je bolje", "Vrijeme je za pozorište", "Mladi heroji" i "Da li ste znali o Srpskoj?".

Izvršna produkcija svih šest kolažnih TV emisija manifestacije "Dani Srpske u Srbiji" povjerena je RTRS-u, uz kreativnu podršku ETM produkcije.

Manifestacija "Dani Srpske u Srbiji" počela je 2013. godine sa tri programa u jednom gradu, Beogradu, da bi prošle godine imala 23 programa u 26 izvođenja u gradovima širom Srbije.