latinica  ћирилица
23/10/2020 |  08:19 ⇒ 10:28 | Autor: SRNA

Novi Sad: "Tamburica fest" u multimedijalnom formatu

Ovogodišnji svjetski festival tamburaške muzike "Tamburica fest 2020" počinje danas u potpuno novom formatu.
Novi Sad - Svjetski tamburaški festival "Tamburica fest" - Foto: SRNA
Novi Sad - Svjetski tamburaški festival "Tamburica fest"Foto: SRNA

Trinaesti "Tamburica fest" biće održan kao multimedijalna manifestacija i u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom, saopštili su organizatori.

Do nedjelje, 25. oktobra, nastupiće tamburaški sastavi iz Srbije, Mađarske, Slovenije, Hrvatske i Crne Gore.

Tamburaši će muzicirati sa svojih destinacija, iz svojih gradova a sve će biti uživo prenošeno putem lajv striminga.

Festival će biti prenošen i internetom putem društvenih mreža i televizijskog prenosa javnih servisa, Radio-televizije Srbije, Radio-televizije Vojvodine i Radio-televizije Republike Srpske.

Novosađani će nastupe majstora pera i žice moći da prate na velikim led ekranima postavljenim na Sunčanom keju kraj kupališta "Štrand", na Dunavu, kao i na platou ispred Sportskog i poslovnog centra Vojvodina.

Epitet "zemlja prijatelj festivala" ove godine ponijela je Italija.

Uvodne festivalske večeri uz promociju bogate istorije i kulture Apeninskog poluostrva nastupiće i čuveni tenor Matija Zaneti.

"Tamburica fest 2020" zvanično će otvoriti Karlo Lo Kašo, ambasador Italije u Srbiji, takođe u živom prenosu.

Direktor festivala Јovan Pejčić rekao je da su organizatori, u skladu sa razvojem novih tehnologija, ali i uslovima pandemije, odlučili da u okviru kreativnih muzičkih industrija nastave sa očuvanjem i promocijom bogate tradicije.

- Naš cilj je negovanje kulturne baštine pa je ovogodišnji festival organizovan zapravo po inovativnom konceptu promocije tamburaške prakse - dodao je Pejčić.

On je istakao da je ovogodišnjem festivalu u prvom planu, kao društveno odgovornom udruženju, zdravlje učesnika i publike.

- Tako će tamburaški orkestri muzicirati u svojim gradovima i državama, a ljubitelji i poštovaoci tamburaške muzike, kako kod nas i u regionu, tako i u bilo kom kraju sveta, bezbedno pratiti prenos uživo putem interneta - rekao je Pejčić.

Tokom glasanja članovi stručnog žirija će se iz svojih zemalja javljati u lajv strimingu i saopštavati ocjene.

Poslije toga će i izvođači i publika istovremeno saznati ko je pobjednički orkestar i ko su najuspješniji instrumentalisti.

Sva tri festivalska dana, četvoročasovni program sadržavaće i retrospektivu najznačajnijih revijalnih koncerata na "Tamburica festu" u prethodnih nekoliko godina.

Riječ je o nastupima Željka Bebeka, Lepe Brene, Željka Samardžića i drugih solo muzičkih zvijezda sa tamburaškim orkestrima.

U jedinstvenoj tamburaškoj promenadi biće predstavljena kulturno-turistička ponuda Novog Sada, kao i najznačajnija mjesta i spomenici u čast tamburaša i pjesnika.