latinica  ћирилица
28/10/2020 |  13:04 ⇒ 13:06 | Autor: SRNA

Košarac u Rogatici: Podrška privrednicima

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac danas je u Rogatici pozdravio napore ove lokalne zajednice u borbi za nova radna mjesta, kao i podršku privrednicima.
Košarac i Tegeltija u Rogatici - Foto: SRNA
Košarac i Tegeltija u RogaticiFoto: SRNA

Košarac je, nakon sastanka sa načelnikom Rogatice Miloradom Јagodićem, kojem je prisustvovao i predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, rekao novinarima da je na infrastrukturnom planu u ovoj opštini mnogo urađeno.

On je naveo da je kao otvoreno pitanje ostalo rješavanje statusa Tvornice prečistača Rogatica.

- Sa entitetskim nadležnim institucijama radićemo na tom pitanju kako bi strateški kupac iz Srbije došao na ovaj prostor i kako bi se krenulo sa radom TPR-a, što će donijeti nova radna mjesta - rekao je Košarac.

Košarac je naglasio da su na ovom području razvijeni drvoprerađivački i mesoprerađivački kapaciteti i da će ministarstvo na čijem je čelu "tretirati Rogaticu na najadekvatniji način, posebno drvoprerađivačke kapacitete, koji su prepoznatljivi u spoljnotrgovinskom prometu BiH".

On smatra da je zbog toga veoma važno napraviti sintezu sa preduzećem "Šume Republike Srpske", kako bi se obezbijedilo dovoljno sirovine za lokalne firme koje se bave preradom drveta.

- Vjerujem da će lokalna vlast raditi na tome, jer to je i Јagodićevo opredjeljenje - dodao je Košarac.

On je istakao dobre poslovne rezultate kompanija koja se bave proizvodnjom i preradom mesa, a koji svoje proizvode plasiraju na tržište u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

Navodeći da su te firme uputile zahtjev da posluju sa Turskom, Košarac je rekao da očekuju da će i one dobiti izvozničke brojeve i potrebne sertifikate za izvoz mesnih proizvoda i prerađevina.

Košarac je najavio i određene aktivnosti koje se odnose na afirmaciju poljoprivrede, posebno jer je Rogatica poznata po uzgoju sjemenskog krompira.

On je naglasio da je u ovoj lokalnoj zajednici rođeno stoto dijete u 2020. godini, što dovoljno govori o tome da je Rogatica dobar prostor za život, zahvaljujući politici koju vodi načelnik opštine Јagodić.

Načelnik Rogatice Јagodić rekao je da je sagovornike upoznao o rezultatima koji su postignuti u ovoj opštini, ali i o projektimam koji su u zakašnjenju, poput ulaganja u pronatalitetnu politiku, izgradnju obdaništa, pomoć obnovi škola, ulaganja u sport i kulturu.

On je naveo da je u Rogatici izgrađen bazen, da je izgradnja atletske staze u završnoj fazi, a sportske dvorane u početnoj.

Јagodić je dodao da je opština mnogo uradila i na planu lokalne rasvjete, razvoja trgovinske djelatnosti, tekstilne proizvodnje, da je izgrađena benzinska pumpa, te da je sve to doprinijelo otvaranju novih radnih mjesta u Rogatici.

On je naglasio i kontinuiranu podršku lokalne vlasti poljoprivrednim proizvođačima, te da je ozbiljna pažnja posvećena infrastrukturnim projektima u oblasti vodosnabdijevanja, izgradnje puteva i ulica, zaštite životne sredine.

- Želimo da ovaj prostoro napravimo što boljim i ugodnijim za život ljudi i svih koji nam dolaze u posjetu - kaže Јagodić.