latinica  ћирилица
31/10/2020 |  19:39 ⇒ 20:14 | Autor: RTRS

Porodice nestalih decenijama čekaju istinu o najmilijima (VIDEO)

Od ratova na prostoru bivše Јugoslavije prošlo je više od dvije decenije, a ni do danas se ne zna sudbina 10.004 nestala lica, od kojih je oko 4.000 srpske nacionalnosti. Pitanje nestalih osoba, uprkos protoku vremena, ne smije ostati neriješeno, i mora se raditi na njegovanju kulture sjećanja i podizanju svijesti kod mladih generacija, koje se ne sjećaju rata ili su rođene poslije njega.
Okrugli sto - Foto: RTRS
Okrugli stoFoto: RTRS

Toj temi bio je posvećen Okrugli sto "25 godina od završetka rata u Hrvatskoj – svijest o nestalima kod milenijumske generacije", koji je održan u Beogradu.

Koliko god se priča o tome da je rješavanje pitanja nestalih osoba humanitarno i civilizacijsko pitanje, praksa pokazuje suprotno, kažu porodice nestalih, koje decenijama čekaju istinu o najmilijima.

Proces je, kažu, veoma usporen, i dalje postoje registrovane, ali i skrivene grobnice, posljednjih godina je sve manje identifikovanih, a mnogi članovi porodica nisu dočekali rasvjetljavanje sudbine najmilijih.

- Ono što što porodice žele – to je da poslije tri decenije, ako računamo od 1991. godine pa nadalje, da prosto stave tačku na to i da se vrati minimum dostojanstva žrtvama. Nažalost vrijeme pokazuje da traže suviše - kaže Dragana Đukić, predsjednica Udruženja porodica nestalih i poginulih "Suza".

Rješavanje ovog pitanja je, kažu, često predmet politizacije i potrebna je veća podrška institucija i društva.

U Komisiji Vlade Srbije za nestala lica kao jedan od najvećih problema navode neposjedovanje informacija i apeluju na sve koji ih imaju da ih podijele s nadležnima.

- Potrebne su dodatne informacije, da mi insistiramo na arhivama svih domaćih institucija država, a takođe i na međunarodne organizacije koje su u momentima oružanih sukoba bile prisutne na tim terenima - rekla je Ljiljana Krstić, predstavnik Komisije za nestala lica Vlade Srbije.

Lani je pokrenuta inicijativa za formiranje Nacionalne komisije o istini, koja bi istražila istinu o stradanju Srba 90-tih godina na prostoru bivše Јugoslavije, čiji članovi ne bi bili nužno samo domaći stručnjaci.

- Mislim da je veoma važno da dođemo do istine, da to ne bude naša ili njihova istina, nego istina koja će biti potkrijepljena činjenicama - istakao je Duško Čelić, predsjednik Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Јugoslavije.

Problem nestalih lica je sastavni dio naše kulture sjećanja, našeg sveukupnog znanja o raspadu jugoslovenske države i ratu koji ga je pratio, a države regiona moraju učiniti sve da se stavi tačka na to pitanje, kaže istoričar Milan Gulić.

- Bez sagledavanja svih aspekata i posljedica rata, među kojima je i problem nestalih lica, mi ne možemo na pravi način ni koračati u budućnost - kazao je Gulić.

Nove aktuelne teme vremenom istiskuju pitanje nestalih iz fokusa javnosti, pa je od ključne važnosti podizanje svijesti mladih o ovom problemu. Vanja Milovančević nedavno je odbranila master rad na temu nestalih.

- Nemam neki lični interes u smislu da tražim nekoga, ali želim svoj život da posvetim tome, želim da se bavim nestalim osobama, prosto zato što vas nekako okupira ta tema, i zaista smatram da mlade osobe mogu da se bave time i da mogu da razumiju i saosjećaju, ali da ne znaju dovoljno o tome - navela je Milovančevićeva, autorka naučnog rada.

Porodice nestalih kažu da moraju da istraju u traženju istine i da se bore, kako sve što se dešavalo - ne bi palo u zaborav.