latinica  ћирилица
01/11/2020 |  14:04 ⇒ 20:18 | Autor: RTRS

Obilježeno 28 godina od osnivanja Šestog odreda Specijalne policije (FOTO/VIDEO)

U Banjaluci je služen parastos za 13 pripadnika Šestog odreda Specijalne brigade policije poginulih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu. Odred čiju je uniformu nosilo 511 pripadnika, osnovan je na današnji dan prije 28 godina.
Banjaluka - Zalužani - spomenik - Foto: SRNA
Banjaluka - Zalužani - spomenikFoto: SRNA

Sjenima 13 poginulih ratnih saboraca poklonio se i aktuelni ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač, koji je među prvima 1992. godine pristupio Šestom odredu Specijalne brigade policije.

Ispred spomenika u Centru za obuku MUP-a u Zalužanima naglasio je da je obaveza svih instituacija i rodoljubivih pojedinica da svjedoče o junaštvu ove elitne jedinice.

- To je naša obaveza i zavjet da ih nikada nećemo zaboraviti, niti zaboraviti ono što su uradili. Poginuli su rame uz rame u borbama sa nama koji smo dužni da ih na ovaj dan pomenemo, zapalimo svijeće i održimo parastos za njihove duše - rekao je Lukač.

Predsjednik Udruženja veterana Šestog odreda Zoran Krajnović podsjeća da je obilježja ove jedinice u borbenim dejstvima nosilo 511 junaka. Čak 200 njih je na prvoj liniji ili duboko u neprijateljskoj teritoriji zadobilo teške ili lake povrede.

Banjaluka - Zalužani - polaganje vijenaca (Foto: SRNA)

- Odred je prošao sva ratišta u svim zonama koje je kontrolisala VRS. Samostalno smo učestvovali u izviđačko-diverzantskim akcijama i sadejstvovali sa ostalim jedinicama u odbrani Republike Srpske - istakao je Zoran Krajnović, predsjednik Udruženja veterana Šestog odreda Specijalne brigade policije.

Šesti odred, koji je za Srpsku dao 13 života, formacijski je pripadao proslavljenoj Specijalnoj brigadi policije čija su 144 junaka poginula u najzahtjevnijim operacijama Odbrambeno-otadžbinskog rata