latinica  ћирилица
01/11/2020 |  15:10 ⇒ 15:11 | Autor: SRNA

Linta: Plansko zastrašivanje Srba u Negoslavcima

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta rekao je da Hrvatska godinama planski zastrašuje Srbe u selu Negoslavci, kod Vukovara, s ciljem da ih protjera sa njihovih vjekovnih ognjišta.
Miodrag Linta - Foto: Novosti.rs
Miodrag LintaFoto: Novosti.rs

Linta je naveo da jednu od uloga u zastrašivanju Srba ima i predsjednik Nacionalnog sindikata MUP-a Hrvatske Nikola Kajkić koji je 2017. i 2018. godine bio uključen u radnu grupu čiji je cilj bio da se ponovo otvori istraga za ratni zločin na poljoprivrednom dobru "Ovčara" novembra 1991. godine.

Prema njegovim riječima, Kajkić je 2017. godine usmjerio istragu, između ostalog, prema selu Negoslavci u kojem živi srpsko stanovništvo, govoreći da je "zlo došlo iz tog sela".

- Cilj Kajkića i ustaških snaga jeste da se zločin na Ovčari svali na selo za koje svi znaju da nije imalo veze sa tim zločinom - naglasio je Linta.

On je istakao da Kajkiću političku podršku, između ostalih, daje proustaški gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, kojem je važno da se osumnjiči, optuži i osudi što više nevinih Srba s ciljem protjerivanja preostalih Srba sa područja bivše opštine Vukovar i šire.

Linta je naveo da je Kajkić 2017. i 2018. godine zvao na informativne razgovore veliki broj Srba iz Negoslavaca, vršeći na njih žestoke pritiske.

Kajkić je realizovao sastanke sa oko 300 Srba pristupajući im agresivno, upotrebljavajući ucjene i prijetnje kompromitacijom ali i ponude za lažiranje dokumenata i iskaza svjedoka s ciljem novog otvaranja slučaja "Ovčara", saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona.

Linta je rekao da su u kući Kajkića pronađeni falsifikovani iskazi svjedoka u vezi sa slučajem Ovčara, a jedan od brojnih primjera je i izvjesna žena za koju je Kajkić napisao da je navodno bila silovana, dok je ona demantovala da je to izjavila.

- Zbog lažiranja istrage i dokumenata u predmetu Ovčara MUP Hrvatske je 2018. godine donio odluku da ga razriješi sa funkcije člana radne grupe i suspenduje u hrvatskoj policiji. Istovremeno, MUP Hrvatske je 2018. godine osnovao posebnu radnu grupu čiji je zadatak da se samo bavi zločinom na Ovčari - napomenuo je Linta.

Bez obzira što se radi o lažnim iskazima, dodao je, hrvatska policija je 7. oktobra uhapsila i odredila jednomjesečni istražni zatvor dvojici Srba iz sela Negoslavci Draženku Đokiću i Vojinu Krstiću zbog sumnje da su tobože izvršili ratni zločin na Ovčari.

- Očigledno je riječ o montiranom procesu protiv Đokića i Krstića s ciljem izazivanja uznemirenosti i zastrašivanja Srba. U pitanju je jedan od brojnih dokaza da hrvatska vlast podstiče i prećutno podržava teror koji sprovodi prema preostalim Srbima u Hrvatskoj - istakao je Linta.