latinica  ћирилица
01/11/2020 |  19:18 ⇒ 20:19 | Autor: RTRS

Poljoprivreda u doba pandemije - dobri prinosi garantuju stabilno tržište (VIDEO)

I poljoprivredno-prehrambeni sektor trpi posljedice pandemije. Zahvaljujući setu mjera Vlade Srpske i dobrim agroklimatskim uslovima koji su rezultirali dobrim prinosima u ratarskoj i povrtarskoj proizvodnji, u zimu ćemo ući sa dovoljno hrane i za ljude i za životinje
Poljoprivreda - Foto: RTRS
PoljoprivredaFoto: RTRS

Prvi put u posljednje dvije decenije imamo onoliko pšenice koliko i trošimo, velike zalihe kukuruza i soje. Podsticaji se isplaćuju redovno, budžet je povećan.

Kada se sve zbroji, u poljoprivredu će u 2020. godini biti uloženo više od 100 miliona maraka.

Nakon teškog i neizvjesnog proljeća, rodna godina za većinu poljoprivrednika koji će je upamtiti po rekordnim prinosima jer im je vrijeme išlo naruku.

- Ova godina jedna je od boljih u posljednjih deset godina, što se tiče prinosa i kvaliteta - priča Đuro Pavlović, ratar i stočar iz MZ Popovi kod Bijeljine.

Dobar rod nadomjesti i nižu cijenu.

- Ove godine je izuzetan rod paprike, na 100 kvadra rod iznosi po 300 kilograma u jednom branju. Nešto izvezemo na pijacu, a nešto ide u fabriku - navodi Veljko Kordić iz Crnjelova.

A veći dio tržišnih viškova kako povrća i voća, tako i mesa "apsorbovan" je kroz interventne otkupe za šta je izvdojeno pet miliona KM, što je značajno rasteretilo poljoprivrednike.

Gubici voćara u Potkozarju, gdje su proljećni mrazevi i grad "obrali" dio roda biće nadomješteni povećanim premijama.

- Očekujemo da ćemo povećati podsticaje i planirati u narednoj godini više u skladu sa prilivom sredstava u budžet - rekao je Dragan Knežević, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Srpske.

Osim podsticajnih mjera, za 5.000 poljoprivrednika olakšica je bila što im je odgođeno plaćanje obaveza pa su uprkos dugovanjima mogli da koriste podsticaje.

Povećane su količine regresiranog goriva i sredstva za kapitalne investicije.

Više od 100 miliona KM obezbijeđeno je iz agrarnog budžeta, Kompenzacionog fonda i IFAD-a.

Cilj je postignut - u zimu ćemo ući sa dovoljno hrane.

- Prvi put unazad 20-ak godina imamo onoliko pšenice koliko i trošimo, preko 250.000 tona. Posjedujemo velike zalihe kukuruza, odlične prinose soje, tako da možemo biti zadovoljni- naglasio je Boriš Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Srpske.

Podstaknuta je i jesenja sjetva, uz redovne podsticaje obezbijeđeno je i regresirano domaće sjeme jeftinije za 30 odsto od maloprodajne cijene, a povećanju zasijanih površina doprinijeće i to što je ratarima koji nisu mogli potpisati ugovore o zakupu, omogućeno ove godine da sa izjavom i posjedovnim listom vlasnika te parcele mogu da ostvare pravo na podsticaje.

Mjere Vlade i dobar rod pomoći će poljoprivrednicima da prebrode ovu godinu, a "zime" neće biti ni za potrošače, jer će biti dovoljno hrane.

Pandemija je pokazala da u vremenu krize ostajemo prepušteni sami sebi, te koliko je važno ulaganje u vlastite resurse.

Kažu, nema jake države bez čvrste agrarne politike i razvijenog sektora agrara. Sjetimo se toga i prilikom kupovine - pa kupujmo domaće.