latinica  ћирилица
01/11/2020 |  19:41 ⇒ 20:09 | Autor: RTRS

Za koga radi Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika? (VIDEO)

Dok pandemija virusa korona ozbiljno prijeti radnim mjestima u pojedinim privrednim granama, u javnom sektoru pogotovo na bh. nivou – bezbrižni. Plate i sve prinadležnosti redovne i u punom iznosu.
Zajedničke institucije BiH - Foto: RTRS
Zajedničke institucije BiHFoto: RTRS

A nekima je pandemija i sačuvala dobro plaćeno radno mjesto.

Primjer - Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, koja osim zakonski sumnjivih funkcionera uz iste takve rezultate rada, baštini i višegodišnju "tradiciju" ogromnog nacionalnog disbalansa zaposlenih, na štetu Srba. I nije jedina!

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika – kao otuđeni centar moći! Čvrsto uzemljena na izdašni "državni" budžet – Ustav, zakone, podzakonske akte, razultate i priznatog i neprizantog popisa stanovništva, "prilagođava" pojedincima u vlastitim redovima.

Na čelu Komisije vremešni Amir Pašić. Trenutno i profesor na sarajevskom univerzitetu.

Istovremeno i rukovodilac Centra za izgradnju Kampusa. Konsultant i član raznih radnih grupa, koordinator, restaurator, autor i koautor...

U prebogatoj i do detalja publikovanoj biografiji, samo je životna dob skrivena. Ne slučajno! Јer Pašić je odavno ispunio sve moguće uslove za zakonom obaveznu penziju – na šta bh. revizori upozoravaju još od 2018. godine.

Ali ih svestrani "penzioner" ne sluša! Izvršni funkcioner Komisije Mirzah Fočo u aprilu 2015. godine imenovan na 5-ogodišnji mandat.

Mandat prije pola godine istekao – Fočo na funkciji ostao! Za interni konkurs smetnja je pandemija - "pravda" svoju nezakonito produženu funkciju, lično Fočo.

- Uzimajući u obzir trenutnu situaciju vezano za pandemiju virusa korona, zaključeno je da se ne pokreće procedura imenovanja i raspisivanja javnog oglasa do stvaranja uslova, te da sadašnji izvršni funkcioner nastavlja obavljati funkciju, kao do sada - navodi se u odgovoru Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika.

Iako je, prema zakonskim aktima, konkursna procedura trebalo da bude pokrenuta prije nego je prvi inficirani kovidom u BiH i registrovan, Fočo kao vrsni znalac interesa građana piše kako su baš ti "građanski interesi", a šta bi drugo - razlog njegovog ostanka na funkciji.

U toj i takvoj Komisiji, gdje je "interes građana" po Pašićevim i Fočinim mjerilima premjeren, godišnje se troši više od milion KM, plate dijele mimo zakonskih akata za bh. institucije, a srpske interese zastupa tek četvoro od 31 zaposlenog, ili svega 12 procenata Srba.

Predvodi ih PDP-ov kadar Goran Milojević, kojem očigledno, ovakav nacionalni disbalans na štetu naroda kojem pripada, ne smeta. Smeta zato predsjedavajućem Savjeta ministara Zoranu Tegeltiji.

Komisija će na reviziju pred bh. ministre! I ne samo ona!

- Pokušavamo napraviti balanse, promjene i sa stanovišta ne samo nacionalne strukture već i profesionalne. Nije ovo jedina komisija oko koje pokušavamo napraviti balans ali se nadam, da je za ovo kao i svako drugo kadrovsko pitanje potrebna dobra volja i vrijeme - rekao je Zoran Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara BiH.

Najmanje je deset bh. institucija u čijoj strukturi zaposlenih, Srbi ne čine ni 20 procenata.

U većini je, međutim zabilježen trend rasta navodno "neopredijeljenih", uglavnom Bošnjaka. Pa kada se zbroje opredijeljeni Bošnjaci i "neopredijeljeni" Bošnjaci cifre se opsano približe i 90-om podioku na procentualnoj skali.

Na vrhu ili na kraju liste Agencija za antidoping kontrolu u kojoj Srba uopšte nema.

Nacionalna struktura u Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika i skriveni penzioneri samo su dio razloga zbog kojih su dobili zbirnu, negativnu ocjenu i od Predsjedništva BiH na jednoj od posljednjih sjednica.

- Јedan opšti javašluk i nekontrolisano stanje u Komisiji, apsolutno traži intervenciju nadležnih institucija pa i kontrolnih organa, mada je i Služba za reviziju već rekla svoje 2018. i 2019. godine, što se nije ispoštovalo - navodi Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Takav "javašluk", međutim, nije bio problem Šefiku DŽaferoviću. Očekivano rad Komisije zdušno je branio. Da li i zbog toga što je većinska bošnjačka Komisija u sarajevskoj opštini Ilidža koja je pod kontrolom DŽaferovićevog stranačkog kolege Senaida Memića, opasno redukovala područje nacionalnog spomenika u naselju Butmir.

Arheološko područje od 65.000 metara kvadratnih dijelom je tako postalo gradilište neimara iz Bahreina, Kuvajta, Emirata...Valjda po logici - ako se krše zakoni i nema države, zašto bi bilo i njenih spomenika!