latinica  ћирилица
05/11/2020 |  17:07 ⇒ 19:46 | Autor: RTRS

Incko u izvještaju spomenuo Dodika 26 puta

Visoki predstavnik za BiH Valentin Incko obratio se danas Savjetu bezbjednosti UN, predstavljajući 58. izvještaj o statusu sprovođenja mira u BiH. Zvaničnici Republike Srpske ovaj izvještaj nazivaju falsifikatom i još jednim u nizu jednostranih dokumenata.
Valentin Incko (foto:Ujedinjene nacije) -
Valentin Incko (foto:Ujedinjene nacije)

Incko je Republiku Srpsku, prije svih, najveću stranku - SNSD, optužio za, kako kaže, ugrožavanje suvereniteta BiH, slavljenje ratnih zločinaca, udar na nezavisnost pravosuđa, pokušaj opstrukcije lokalnih izbora...

Republiku Srpsku Incko vidi kao prepreku napretku BiH i zbog odbijanja da na svojoj teritoriji smjesti migrante.

Obraćajući se Savjetu bezbjednosti, Incko je u izvještaju 26 puta spomenuo ime srpskog člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a Milorada Dodika, optužujući ga da je najveći kočničar napretka BiH, navode federalni mediji.

Optužio ga je da je, kako je rekao, uvlačio predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u unutrašnja pitanja BiH, što je osporavao suverenitet i teritorijalni integritet BiH, povezivao status Republike Srpske i samoproglašenog Kosova, spominjao referendum i dvije srpske države.

Federalni mediji navode da je Incko spomenuo Bakira Izetbegovića (SDA) šest puta, a Dragana Čovića (HDZ) pet puta, uglavnom u kontekstu dogovora vezanih za održavanje izbora u Mostaru i izmjene Izbornog zakona.

- Četvrt vijeka od potpisivanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir, u BiH još uvijek postoje neke vrlo negativne političke tendencije koje potencijalno predstavljaju ozbiljne rizike za mir i stabilnost - naveo je Incko u izvještaju.

Podsjećamo, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će visoki predstavnici sahraniti BiH, te da je posljednji izvještaj Valentina Incka potpuno suprotan čak i onome što traži Evropska unija.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović ocijenila je da je izvještaj visokog predstavnika najobičniji falsifikat, politički smišljen i s predumišljajem pravljen u namjeri da se pokaže krivica na nekome ko nije kriv, a zaštite oni u čijem interesu radi.

Povezane vijesti:

Incko kritikovao i neformiranje federalne Vlade