latinica  ћирилица
16/11/2020 |  10:27 ⇒ 10:29 | Autor: SRNA

Mora se znati da je Diana Budisavljević spasavala srpsku djecu

Srpska pravoslavna omladina Inzbruka pozdravila je odluku vlasti tog grada da vrtić koji je do sada nosio ime nacističkog ljekara Burgharda Brajtnera preimenuje i nazove po Diani Budisavljević, ali je izrazila žaljenje što se u obrazloženju imenovanja ne spominje da je Budisavljeviđeva za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske spasila nekoliko hiljada srpske djece.
Diana Budisavljević - Foto: Screenshot/YouTube
Diana BudisavljevićFoto: Screenshot/YouTube

Vlasti u Inzbruku nazvale vrtić po Diani Budisavljević

- Problem je jer se u tekstu o imenovanju, koji je izašao u zvaničnom glasilu "Inzbruk informiše" ne pominje da je Diana spasila srpsku djecu - rekao je predsjednik Srpske pravoslavne omladine Inzbruka Vladimir Vlajić.

On je za Večernje novosti rekao da je ta organizacija uputila Senatu Inzbruka i Odboru za kulturu pismo u kojem je poručeno da se ne smije zanemariti da su na području NDH po Hitlerovom blagoslovu i uz podršku nacističkog državnog aparata, čiji su dio bili i mnogobrojni Austrijanci, postojali logori smrti u kojima su stotine hiljada Srba, Јevreja i Roma stradali u genocidu.

- Diana je imala sreću da dobije odobrenje da izvlači srpsku djecu iz tih logora. Zamislite kako bi, na primjer, naši jevrejski sugrađani reagovali kada bi institucije u kontinuitetu izostavljale činjenicu da su žrtve Holokausta bili Јevreji - navedeno je u pismu.

Iz Srpske pravoslavne omladine Inzbruka konstatovali su da će se, ako žrtve ne budu nazvane pravim imenom, ispostaviti da počinioci zlodjela pobjeđuju, jer je "njihov cilj i bio da se identitet žrtava zauvek izbriše".

Iste rasprave kao povodom imenovanja vrtića bile su aktuelne proljetos, povodom odluke gradske vlasti da postave spomen-ploču na rodnu kuću Diane Budisavljević.

Ideja je bila da stoji da je Budisavljevićeva spasla 10.000 djece, ali bez navođenja njihovog srpskog porijekla na što su reagovali Srbi u Austriji, Ambasada Srbije u toj zemlji, Međunarodni komitet Mauthauzen i srpski istoričari.

Odluka o tom se još čeka.