latinica  ћирилица
17/11/2020 |  14:05 ⇒ 14:06 | Autor: SRNA

"Dejton poštovati do posljednjeg zareza"

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da Srpska želi da se Dejtonski sporazum ispoštuje do posljednjeg zareza i da na taj način BiH kao državna zajednica ima šanse.
Nedeljko Čubrilović - Foto: RTRS
Nedeljko ČubrilovićFoto: RTRS

- Neki su Dejtonski sporazum shvatili kao prelazno rješenje ka unitarizaciji BiH i sve vrijeme su radili na tome. Srpska ne prihvata takav način razmišljanja - rekao je Čubrilović novinarima u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska je najčešće optuživana da se ne drži Dejtonskog sporazuma, ali ako se pogleda činjenicama u oči, Dejtona se najviše ne drže uglavnom najjače stranke u Federaciji BiH iz bošnjačkog dijela.

- Ustav, odnosno Dejton je narušavan više puta od visokih predstavnika, te svih onih institucija gdje su presudnu ulogu imali stranci - naglasio je Čubrilović.

On je podsjetio da Republika Srpska, bez obzira što u svojoj početnoj fazi nije prihvatila Dejtonski sporazum kao najbolje i najidealnije rješenje, ipak je bila najprincipijelnija u zalaganju za njegovo poštivanje.