latinica  ћирилица
27/11/2020 |  08:38 ⇒ 08:39 | Autor: B92

Budućnost industrije krzna neizvjesna, usmrćeni milioni životinja

Evropska industrija krzna pretrpila je težak udarac nakon usmrćivanja miliona nerčeva (vidri) u Danskoj zbog opasnosti od širenja virusa korona.

To je natjeralo i druge zemlje da obustave uzgoj, ali nije sasvim zaustavilo potražnju.

Početkom mjeseca danska premijerka Mete Frederiksen najavila je da će svi nerčevi na farmama biti usmrćeni. Danska je najveći svjetski proizvođač nerca i u uzgoju je imala 17 miliona životinja, a virus korona je zahvatio četvrtinu od 1.000 farmi, piše hrvatski portal Indeks.

Danski zvaničnici su zaključili da taj rezervoar bolesti predstavlja značajan zdravstveni rizik za ljude, a posebno je zabrinjavala mogućnost da mutacija otkrivena kod pojedinih životinja ugrozi efikasnost buduće vakcine.

Vlada je predložila zabranu uzgoja nerčeva do 2022. godine i parlament je bio saglasan, ali pregovori o naknadama uzgajivačima zapeli su u slijepoj ulici. Vlasti su objavile da je dosad uništeno više miliona životinja, a smatra se da su usmrćene i životinje kod kojih nije utvrđena zaraza. Danska je industrija krzna za kratko vrijeme gotovo potpuno uništena i na kocki je oko 6.000 radnih mjesta.

Danska industrija na zalasku

Najveća svjetska aukcijska kuća za krzno Kopenhagen Fur takođe je najavila "kontrolirano gašenje" u sljedeće dvije do tri godine, nakon što prodaju ovosezonsku kožu i starije zalihe.

Nekad su se u dansku prestolnicu slivale hiljade kupaca, pretežno Kineza, kako bi učestvovale na aukcijama krzna. Kopenhagen Fur veliko je ime u tom poslu i prošle je godine prodao 25 miliona krzna domaćeg i stranog porijekla.

Problemi su se pojavili i prije no što je izbila pandemija. Prije deset godina trgovina je cvjetala, podstaknuta apetitom za luksuznom robom u Kini. U 2013. godini Kopenhagen Fur ostvario je promet od dvije milijarde dolara, u vrijeme kada je svjetska proizvodnja nerca vrijedila 4.3 milijarde dolara.

Koža nerca tada je koštala više od 90 dolara, ali balon je u međuvremenu pukao i prošle je godine vrijedila tek trećinu te svote. Danski poljoprivrednici sve su teže krpili kraj s krajem, kao i njihovi kolege u drugim dijelovima svijeta.

Zaokret u jeku pandemije

Kina je možda daleko najveći uvoznik krzna, ali je i veliki proizvođač. Pandemija virusa korona promijenila je stvari budući da su nakon usmrćivanja životinja u Danskoj zbog straha od zaraze cijene krzna porasle.

- Ljudi strahuju od nestašice - objašnjava izvršni direktor Međunarodne federacije proizvođača krzna (IFF) Mark Oaten. Danska čini najmanje četvrtinu globalne trgovine krznom nerca, potvrdio je.

Else Skjold, voditeljka mode na Kraljevskoj danskoj akademiji, kaže da je konkurencija spustila cijene krzna i smatra da će inostrani konkurenti popuniti prazninu.

- Pretpostavljam da će se ogromna sredstva uložiti u proširenje uzgoja nerca u Kini - kazala je.

Čini se da je nerc posebno osjetljiv na virus korona i da se zaraza može brzo proširiti na farmama. Infekcije su otkrivene u Francuskoj, Španiji, Švedskoj, Italiji, SAD, Grčkoj i Holandiji, a te će zemlje zabraniti uzgoj krzna do marta 2021. godine.

- Farme krzna nisu samo uzrok goleme i nepotrebne patnje životinja, one su takođe tempirane bombe za smrtonosne bolesti - ističe dr DŽoana Svabe iz Humane Society International.