latinica  ћирилица
27/11/2020 |  22:31 | Autor: SRNA

Zatvoreno najmanje 10 američkih baza u Avganistanu

Najmanje 10 američkih vojnih baza u Avganistanu zatvoreno je od kada su SAD odlučile da smanje vojno prisustvo u toj zemlji, u skladu sa sporazumom postignutim sa talibanima u januaru, javio je list "Vašington post".

List navodi da nije poznat tačan broj baza SAD koje će ostati otvorene u Avganistanu, jer taj podatak nije dostupan javnosti.

Prema izvještaju američkog lista, u Avganistanu je ranije bilo nekoliko stotina američkih vojnika, ali je taj broj sada smanjen na nekoliko desetina.

SAD su, navodno, zatvorile baze u pokrajinama Uruzgan, Helmand, Lagman, Paktija, Kunduz, Nangarhar, Balh, Kabul, Farjab i Zabul.

Prema sporazumu sa talibanima, SAD su dužne da zatvore pet od ukupno 10 baza u roku od 135 dana od potpisivanja dokumenta, prenio je "Sputnjik".

Pojedine baze predate su na korišćenje avganistanskim bezbjednosnim snagama, a druge bi mogle biti privremeno zatvorene, uz mogućnost njihovog aktiviranja ukoliko se američke snage vrate u Avganistan.

Pozivajući se na neimenovane izvore, "Vašington post" dodaje da i dalje nije sigurno da će do januara biti sproveden plan da se broj američkih vojnika u Avganistanu smanji sa 5.000 na 2.500.