latinica  ћирилица
04/12/2020 |  11:39 ⇒ 11:39 | Autor: SRNA

Linta pozvao Srbe da glasaju za listu "Ostajte ovdje"

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta pozvao je danas sve Srbe iz Mostara da 20. decembra iskoriste istorijsku šansu i podrže srpsku listu "Ostajte ovdje - zajedno za naš Mostar", koju predvodi ugledni ljekar i humanista Velibor Milivojević.
Miodrag Linta - Foto: Novosti.rs
Miodrag LintaFoto: Novosti.rs

Linta je poručio da od svakog pojedinca zavisi da li će Srbi u Mostaru konačno imati legitimne predstavnike.

- Od presudne je važnosti svaki glas i zato je posebno važno da Srbi iz Mostara koji žive u Srbiji, ali i širom svijeta provjere svoje poštanske sandučiće i popune glasačke listiće - naveo je Linta u pisanoj izjavi.

On je ukazao da su na posljednjim izborima 2008. godine i ranijim, u Gradsko vijeće ili skupštinu "birani Srbi sa izbornih lista bošnjačkih, hrvatskih i takozvanih građanskih stranaka koji nisu govorili o stvarnim problemima Srba".

- Da bi Mostar vratio, barem donekle, dušu koju je imao u vremenu Alekse Šantića i Osmana Đikića i da bi postao ljepši grad, veoma je važno da se u Gradskom vijeću čuje autentičan srpski glas - poručio je Linta.

Prema njegovim riječima, preostali Srbi u Mostaru diskriminisani su u gotovo svim oblastima društvenog i javnog života i nemaju nikakvih prava.

- Srbi nisu konstitutivan narod u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, nemaju pravo na svoj jezik i obrazovanje, ne mogu se zaposliti u državnim institucijama i javnim preduzećima jer su mjesta unaprijed podijeljena za Bošnjake i Hrvate, a iz budžeta za srpsku zajednicu se izdvajaju zanemarljiva sredstva - naveo je Linta.

On je napomenuo da je jedan od važnih preduslova poboljšanja položaja Srba u Mostaru da se konačno primijeni odluka Ustavnog suda iz 2000. godine i da Srbi postanu konstitutivan narod u četiri kantona s hrvatskom većinom.

Linta je dodao da, kada bi se poštovale zakonske odredbe, ne bi bilo nezaposlenih Srba jer bi 20 odsto radnih mjesta u institucijama trebalo da bude obezbijeđeno za Srbe.

- Zbog svega toga, bitno je da Srbi u Mostaru imaju svoje istinske predstavnike u Gradskom vijeću koji bi se borili za svoj narod - zaključio je Linta.

Lokalni izbori u Mostaru biće održani 20. decembra.