latinica  ћирилица
04/12/2020 |  13:25 ⇒ 20:11 | Autor: RTRS

Srpska dobija prvu vjetroelektranu (FOTO/VIDEO)

Na području opštine Nevesinje danas je počela izgradnja prve vjetroelektrane u Republici Srpskoj- Vjetroelektrane Grebak. Njemački investitori u gradnju će uložiti oko 130 miliona maraka, a ovaj objekat imaće višestruke koristi za energetski sistem Srpske, kao i razvoj Nevesinja.
Izgradnja vjetroelektrane "Grebak" - Foto: SRNA
Izgradnja vjetroelektrane "Grebak"Foto: SRNA

Elektrana bi na mreži trebalo da bude za dvije godine

Nakon četiri godine ispitvanja, dogovora sa investitorima, zastoja, danas je ozvaničen početak gradnje Vjetroparka Grebak, instalisane snage 66 megavata i godišnje proizvodnje 180 gigavat sati.

Vrijednost vjetroelektrane je oko 130 miliona maraka, a prvi kilovati iz obnovljivih izvora vjetroparka Grebak biće na mreži za dvije godine.

U prvom vjetroparku u Srpskoj biće 10 turbina posljednje generacije, a jedna će moći da proizvede struju dovoljnu za snabdijevanje Nevesinja.

- Visina turbina je 102 metra i težine 300 tona čelika, a elise su raspona 155 metara. Najveći problem je transport tih elisa, ali će biti primjenjena najnovija tehnologija - naveo je izvršni direktor Vjetroelektrane Grebak Miralem Čampara.

Puštanje vjetroelektrane Grebak u rad, energetski sistem Srpske u ukupnoj proizvodnji imaće više energije iz obnovljivih izvora. Druga važna činjenica je što će u realizaciji višemilionskog projekta učestvovati lokalne komapnije i proizvođači.

Ministar energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić naglasio je da postoje planovi za izgradnju i drugih vjetroparkova na području Republike Srpske, a prvi koji je moguće graditi je Vjetropark Hrgud" na području opštine Berkovići, kao i Vjetropark Trusina na području Nevesinja.

Otvaranje vjetroelektrane (Foto: SRNA)

- Danas na poziciju Grepka i Vilenjaka dolaze mašine, nadamo se da će vjetropark biti završen za dvije godine i da će Nevesinje dobiti prvi energetski objekat iz zelene energije. Opština Nevesinje će od ovog vjetroparka na godišnjem nivou imati oko milion maraka u budžetu - rekao je Milenko Avdalović, načelnik opštine Nevesinje.

Rok za završetak radova je 24 mjeseca. Investitori očekuju da neće biti kašnjenja, te isitiču odličnu saradnju s lokalnom upravom i Vladom Republike Srpske na realizaciji ovog velikog projekta.