latinica  ћирилица
07/12/2020 |  18:50 ⇒ 20:03 | Autor: RTRS

Odluka CIK-a za Srebrenicu i Doboj politička, a ne pravna (VIDEO)

Srpska koalicija "Zajedno za Srebrenicu" i politički subjekti okupljeni oko SNSD-a u Doboju, Apelacionom odjeljenju Suda BiH uložili su žalbu na Odluku Centralne izborne komisije o utvrđivanju i objavljivanju rezultata lokalnih izbora.
Izbori - Foto: RTRS
IzboriFoto: RTRS

Izuzimanje iz Odluke, Srebrenice i Doboja, podnosioci žalbe ocjenjuju političkim potezom, a ne pravno utemeljenim. Istovremeno, opozicione stranke u Doboju i Bošnjačka koalcija za Srebrenicu, bezrezervno podržavaju CIK i priželjkuju ponavljanje izbora u tim lokalnim zajednicama.

Danima u sjedištu tajno projektovani međusobni "uslužni kompromis" Srpskih i Bošnjačkih članova CIK-a – glasovi za poništavanje izbora u Srebrenici u zamjenu za Doboj, u subotu je i javno dobio obrise. Uobičajeno za CIK - sa višednevnim zakašnjenjem – većinom glasova, utvrđeni su rezultati izbora. Za sve lokalne zajednice osim Srebrenice i Doboja. A sa tih adresa, izborni pobjednici uzvratili su žalbom. Ali ne Komisiji, već Sudu BiH. Prekršila je Komisija tvrde, ne samo Izborni zakon već i onaj o Upravnom postupku.

- Očekujem da će se suditi na osnovu argumenata i činjenica. Očekujemo da to bude odluka koja će donijeti prosperitet građanima Srebrenice a ne vraćanje unazad, zato što su se ponovo uključile određene politike i određena udruženja - naglasio je Radomir Pavlović, predsjednik Opštinskog obora SNSD u Srebrenici. 

Iz Doboja slična reakcija. Osim "čaršijskih tračeva" izbornih gubitnika CIK nije utvrdio nepravilnosti i odstupanja ni na jednom biračkom mjestu, koje bi uzrokovale parcijalno, a ne integralno ponavljanje izbora. Čak i tamo gdje su po političkom diktatu partija koje postaju "statistička greška" naknadno otvarali vreće sa biračkim materijalom, poput Ritešića. Doboj je kažu samo kolateralna šteta sarajevskih nalogodavaca Komisiji.

- Mi samo 13.000 članova imamo u svojoj bazi. Za ove koji hoće ponavljanje izbora, znate šta je to, to je misaona imenica za njih, oni ne mogu 100 ljudi skupiti, tako da mi smo spremni za izbore ali ono što me kao čovjeka boli, neko ko živi u Republici Srpskoj, jeste da članovi CIK-a iz reda srpskog naroda glasaju da se ponove izbori u Srebrenici - naglasila je Sanja Vulić, nosilac odborničke liste SNSD-a u Doboju. 

No u dobojskoj opoziciji, zadovoljni. I oni već znaju, baš kao i mnogo prije subotnje odluke, "vizionar" Suad Arnautović, kako će izbori u Doboju i Srebrenici biti ponovljeni. Za CIK imaju i zahtjeve.

- Tražimo smjenu svih članova Gradske izborne komisije i predsjednika Gradske izborne komisije na ponovljenim izborima. Takođe tražimo da niko od članova biračkih odbora niti predsjednika Biračkih odbora nema mogućnost ponovnog učešća ukoliko su kod njih utvrđene malverzacije i manipulacije - istakla je Olivera Nedić, iz dobojskog PDP-a. 

A možda prvo da pročitaju Izborni zakon i informišu se ko i kako bira lokalne izborne komisije, podučava Vulićeva političke oponente. Podsjeća ih da lokalne komisije biraju opštinski i gradski parlamenti, a ne CIK, koji je u subotu perfidno a neuspješno pokušao oštećenim političkim subjektima u Srebrenici i Doboju da uskrati i pravo žalbe. Naime, u prvobitnoj verziji iz Odluke je izostavljen obavezan elemanat - pouka o pravnom lijeku. I opet je reagovao hrvatski član Vlado Rogić, koji je svoje kolege po vokaciji pravnike, "upozorio" na gradivo brucoša Pravnog fakulteta.

- Svaki akt ovakve naravi mora u sebi sadržavati pouku o pravnom lijeku. Ako neko misli u CIK da je zahtjev za ponovno prebrojavanje isto što i žalba ja podsjećam da se to uči na prvoj i na drugoj godini Pravnog fakulteta - rekao je Vlado Rogić.

Sa nemuštim objašnjenjem kako je riječ o slučajnom, tehničkom propustu, ostali članovi Komisije, ovu Rogićevu primjedbu su uvažili. Ali ne i onu drugu da Odluka nije zasnovana na argumentima. U Ujedinjnoj Srpskoj, koja je već iskusila Komisijino "proizvoljno" tumačenje Izbornog zakona, kroz od Suda BiH poništenu Odluku o učešća na izborima i prije početka kampanje, opet nemaju dilemu. Odluka CIK-a je nezakonita, pogotovo dio koji se odnosi na Doboj čiji su izborni dan detaljno analizirali.

- Apsolutno nije bilo nikakvog kršenja zakona. U slučaju i da je bilo kršenje, ono je tako da nije moglo da utiče na sam rezultat a ako nije moglo da utiče na rezultat onda nema nikakvog osnova za ponavljanje izbora - poručio je Milan Petković, šef Pravnog tima Ujedinjene Srpske.

No "vizionar" Arnautović i njegova družina u Komisiji, ponavljanje ne samo da najavljuju. Znaju čak i kada će odluku o poništavanju donijeti – negdje oko Božića, već je idejni tvorac Arnautović vizionarski odgovorio na pitanja sarajevskih medija. I ne sačekavši odluku SUD-a BiH, koji će kako nam je potvrđeno iz Hrvatskog narodnog sabora, morati da odlučuje i po njihovoj tužbi protiv CIK-a. Osnov za tužbu , između ostalog je i to što su za opštinu Gornji Vakuf – Uskoplje prekinuli prebrojavanje glasova pristiglih poštom onog trenutka kada je razlika između kandidata SDA i HDZ-a počela opasno da se topi, a na red stigle koverte hrvatske dijaspore.