latinica  ћирилица
16/01/2021 |  14:45 ⇒ 14:59 | Autor: RIA-Novosti

Rođen je Stelantis - četvrti najveći proizvođač automobila na svijetu

Nakon mjeseci pregovaranja i kompleksnih promjena, grupe Fijat Krajsler automobili i Pežo-Sitroen, danas postaju jedinstvena velika automobilska grupa pod imenom - Stelantis.
 - Foto: FONET
Foto: FONET

U utorak, 19. januara, na onlajn konferenciji za novinare, grupa će proslaviti ovaj izuzetno važan događaj za istoriju automobilske industrije.

- Stelantis, od latinskog "stello", osvijetljen zvijezdama, ime je koje su dve automobilske grupe Fijat Krajsler automobili (FCA) i Pežo-Sitroen (PSA) izabrale ne bi li na jasan i jednostavan način rezimirali ambiciozno spajanje legendarnih marki automobila sa snažnim korporativnim kulturama koje su udruživanjem pokrenule proces stvaranja jednog od novih lidera u narednoj eri mobilnosti.

- Latinsko porijeklo imena odaju počast dugoj i važnoj istoriji dvije osnivačke kompanije dok evokacija astronomije podsjeća na duh optimizma, energije i inovacije koja je baza ovog ujedinjenja koje će promijeniti automobilski sektor - može se pročitati u udruženoj izjavi za štampu obe automobilske kuće.

Sa više od osam miliona prodatih automobila, 400.000 zaposlenih i zaradom od preko 180 milijardi evra, Stelantis postaje četvrti najveći proizvođač automobila na svijetu nakon Volksvagena, Tojote i grupe Reno - Nisan - Micubiši.

Sjedište novog automobilskog kolosala je u Holandiji na čelu sa Karlosom Tavaresom i DŽon Elkanom koji će obavljati funkciju predsjednika i Robertom Pežoom kao potpredsjednikom.

Majk Manli koji je trenutno na čelu grupe FCA biće zadužen za američko tržište.

Cilj Stelantisa je da ujedine know-how i resurse ne bi li na taj način našli zajednička rješenja za ekološki orijentisanu mobilnost u narednim decenijama.

Naime, upravo budućnost kretanja i način korišćenja automobila, autonomno kretanje vozila i prelazak na hibridne i električne automobile 14 marki koje su dio dvije grupe jeste ono na čemu će Stelantis intenzivno raditi.

Marke koje ujedinjuje su međusobno vrlo različite poput DŽipa, Alfa Romea, Maseratija, Fijata, Pežoa, Sitroena, Opela i koje neće promijeniti ime.

Naime, Stelantis predstavlja grupu sa podjelom 50/50 i ime će se koristiti samo na nivou Grupe, te ga nijedan automobil neće nositi, a iako će Stelantis imati sopstveni logo to neće ni na jedan način uticati na imena i postojeći logo na automobilima.

Snaga ove grupe ogleda se u činjenici da posjeduje razne tipove automobila od siti-kar preko premijum modela, sportskih automobila kao i džipova, komercijalnih lakih automobila, kao i onih za prevoz osoba i stvari.

Glavni akcionari grupe su Eksor, iza koga stoji porodica Anjeli, na čelu sa DŽonom Elkanom koji je unuk slavnog Đani Anjelija i koji je bio glavni akcionar u FCA i koja će imati 14,4 odsto kvota Stelantisa, zatim familija Pežo preko dvije kompanije EPF i FFP sa 7,2 odsto, BPI tj. Investiciona banka francuske Vlade sa 6,2 odsto i na kraju kineska automobilska kuća Dongfeng.