latinica  ћирилица
19/01/2021 |  08:23 ⇒ 08:49 | Autor: SRNA

Udruženje "Birač" - čuvar srpske tradicije

Članovi Udruženja za očuvanje tradicije "Birač" u Vlasenici trenutno pripremaju nove koreografije i nadaju se da će ih u toku ove godine vidjeti publika u Republici Srpskoj i Srbiji.
Udruženje za očuvanje tradicije "Birač" - Foto: SRNA
Udruženje za očuvanje tradicije "Birač"Foto: SRNA

Prije godinu dana dobili su novog umjetničkog rukovodioca Đorđa Vasića iz Milića koji je, uprkos trenutnoj epidemiološkoj situaciji, postavio pet koreografija za koje muziku kupuju, a to je, kažu u Udruženju, značajno izdvajanje novca.

- Za godinu dana smo pripremili igre iz Leskovca i Bujanovca, spremamo igre iz Šumadije, Kosovskog pomoravlja, Dimitrovgrada, a u pripremi su i igre iz Birča. Mi radimo kao da ćemo sutra da nastupimo - izjavio je Vasić.

Planovi za naredni period su im osnivanje pjevačke grupe i orkestra, s obzirom na to da ima mnogo igrača koji znaju da sviraju i pjevaju.

Predsjednik Udruženja Borislav Matić rekao je Srni da je Udruženja za očuvanje tradicije "Birač" osnovano 2016. godine u Vlasenici, imalo je oko 100 članova, ali je nepovoljna situacija u vezi sa virusom korona uticala na to da ih sada ima 80.

- Tim brojem smo zadovoljni. Mi ovo radimo volonterski, sa puno ljubavi i nismo prestajali da vježbamo, bez obzira na sve nedaće, epidemiološke i finansijske. Nadamo se da će se do proljeća stanje vratiti u normalu i da ćemo nastaviti sa koncertima za koje se uveliko pripremamo - naveo je Matić.

On je dodao da se u većini slučajeva Udruženje finansira sopstvenim sredstvima, kada idu na putovanja prikupe novac, plate kotizaciju, obezbijede prevoz, te je za opstanak Udruženja zahvalan djeci koja su strpljiva i puna entuzijazma.

- Udruženje je 2019. iz budžeta opštine Vlasenica dobilo 1.000 KM, prošle godine od opštine nismo tražili sredstva zbog situacije koja nigdje nije zlatna, a za ovu godinu imamo obećanja da će biti izdvojena dodatna sredstva za rad Udruženja, što bi nam mnogo značilo u daljem funkcionisanju - dodao je Matić.

U Udruženju "Birač" djeluju četiri grupe, mlađi igrači - učenici do 5. razreda osnovne škole, srednja grupa do 8. razreda, prvi ansambl i rekreativna grupa.

Sekretar Udruženja Sanja Milić, koja u prvom ansamblu igra od kada je Udruženje formirano, kaže da je teško, ali da se snalaze, posebno za narodne nošnje.

- Nemamo konkretna sredstva namijenjena za kupovinu nošnji. Dobijamo ih od sponzora koje sami tražimo, a najveći nam je predsjednik Udruženja, zatim firme iz Milića i Ugljevika. Trenutno imamo nošnju za sedam koreografija, za pojedine smo kupovali, neke smo sami šili, jer ima dosta žena koje nam volonterski pomažu. Opanke kupujemo u Loznici - izjavila je Milićeva Srni.

Udruženje je imalo veliki broj gostovanja i takmičenja, među kojima su "DŽivdžan fest" u Vrnjačkoj Banji, te manifestacija "Dani Vuka Karadžića" u Loznici. U Vlasenici su lani imali zapažen nastup povodom 9. januara - Dana Republike Srpske.

U septembru 2018. i 2019. godine održali su godišnje koncerte za Dan opštine, kada su ugostili veliki broj Udruženja i kulturno-umjetničkih društava iz Ljiga, Pecke, Osečine, Velike Drenove kod Trstenika, Brčkog i mnoga druga.

Udruženje je održalo i veliki broj humanitarnih koncerata.