latinica  ћирилица
28/01/2021 |  19:11 ⇒ 21:43 | Autor: RTRS

Hrvatska ne odustaje od izgradnje odlagališta na Trgovskoj gori (VIDEO)

Uprkos brojnim argumentima protiv, ali i protivljenju građana s obje strane Une, Hrvatska ne odustaje od izgradnje odlagališta za nuklearni otpad u kasarni Čerkezovac.
Trgovska gora - Foto: RTRS
Trgovska goraFoto: RTRS

Hrvatski Fond za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško, potpisao je ugovor za sprovođenje istražnih radova na ovoj lokaciji. Reagovanja stižu iz Hrvatske, ali i Srpske i FBiH.

Glavni cilj predviđenih istraživanja jeste sticanje potpunog i preciznog uvida u geološki sastav i građu terena lokacije predviđene za izgradnju Centra za odlaganje nuklearnog otpada, objavljeno je na stranici Fonda.

- Istražni radovi koji će se sprovoditi 19 mjeseci uključuju geoistraživanja, utvrđivanje hidroloških i hidrogeoloških karakteristika lokacije, te sprovođenje ograničenih terenskih istraživanja u vezi sa stanjem flore i faune, šumskih ekosistema, te korištenjem poljoprivrednog zemljišta u neposrednoj okolini lokacije - navedeno je iz Fonda.

Hrvatska ima obavezu zbrinjavanja polovine radioaktivnog otpada iz Nuklearne elektrane Krško. U Dvoru se nadaju da će istražni radovi pokazati da ne postoje uslovi za odlaganje otpada u Čerkezovcu, na samoj granici sa BiH i opštinom Novi Grad.

- Nadamo se da će studija uticaja na okolinu pokazati sve elemente o kojima mi govorimo i da će biti negativna, te da neće doći do formiranja centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada na području Čerkezovca, odnosno na području Trgovske gore - rekao je Nikola Arbutina, načelnik opštine Dvor.

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača upozorava na opasnost razornih zemljotresa u kontekstu odlagališta na lokaciji Čerkezovca.

- Mislim da je to veliki rizik, ne samo za građane BiH, nego i građane Hrvatske - ističe Drljača.

Ovaj potez Hrvatske dodatno je uznemirio stanovnike Novog Grada, koji su u više navrata upozoravali da ne žele nuklearni otpad u svojoj blizini.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac ističe da je ovo samo potvrda da je Hrvatska ozbiljna u svojim namjerama i da neće odustati od odlaganja spornog otpada na samoj granici sa BiH. On je pozvao Ministarstvo inostranih poslova da se uključi u rješavanje ovog problema.

- Ministarstvo inostranih poslova i ministarka Bisera Turković treba da traže od Hrvatske da naši eksperti uđu na teritoriju Čerkezovca i da, paralelno sa istraživanjima koja vrši hrvatska strana, to vrši i strana iz BiH - smatra Košarac.

Košarac je najavio da će BiH i dalje putem konvencija čiji je potpisnik potencirati i tu vrstu rasprave, prije svega u Briselu. Naredne sedmice biće organizovana sjednica članova Koordinacionog tijela za Trgovsku goru i predsjedavajućih ekspertskog i pravnog tima, kako bi resorno ministarstvo blagovremeno dostavilo izvještaj Savjetu ministara.