latinica  ћирилица
19/02/2021 |  19:01 ⇒ 20:28 | Autor: RTRS

Slučaj "Osmica" dobio sudski epilog (VIDEO)

Slučaj "Osmica" dobio je sudski epilog. Sud BiH u prvostepenoj presudi oslobodio direktora OBA Osmana Mehmedagića i njegovog saradnika Muhameda Pekića odgovornosti za izuzimanje video materijala iz Pošte!
Osman Mehmedagić - Foto: SRNA
Osman MehmedagićFoto: SRNA

Oslobađajuću presudu sudija Branko Perić izrekao je u ekspresnom roku, samo pola časa nakon okončanja završnih riječi Tužilaštva BiH i odbrane. Argumenti odbrane da se radi o montiranom političkom procesu za sudiju Perića su bili uvjerljiviji, a u obrazloženju presude iznio je tvrdnju o, kako je rekao, do sada neviđenim pritiscima na Sud. Tužilaštvo BiH žaliće se na prvostepenu presudu Suda BiH.

U obrazloženju presude sudije Perića izostalo je objašnjenje o čijem i kakvom političkom pritisku, očitovanom u dva otvorena pisma neprimjerenog sadržaja je Sud BiH bio izložen, pa je kvalifikaciju odbrane optuženih da je vođen "hibridni rat protiv OBA", Perić prenio i na teren Suda BiH. No, kaže, Sud nije podlegao pritiscima, jer su ključni svjedoci, zamjenik direktora OBA Trifko Buha i rukovodilac u agenciji Ibrahim Međedović potpuno srušilii koncept optužnice.

- Trifko Buha i Ibrahim Međedović su potvrdili da su preduzete radnje bile od obavještajnog značaja - rekao je Perić.

Ostalo je nejasno zašto je izuzimanje video nadzora pošte, s ciljem utvrđivanja identiteta podnosiolaca krivične prijave protiv direktora OBA od obavještajnog značaja za bezbjednost BiH, kao i ko i kakav hibridni rat vodi protiv OBA? Tužilac Oleg Čavka, koji najavljuje tužbu na presudu, ne prihvata takvu kvalifikaciju, tvrdeći da je Osman Mehmedagić svoju poziciju i tokom dokaznog postupka višestruko zloupotrebljavao.

- Praktično je i u sudnici davao ovlaštenja svjedocima da svjedoče u njegovu korist u dijelu pitanja koja postavlja odbrana, a u dijelu pitanja koja postavlja tužilac, svjedoci su rekli da ne mogu svjedočiti jer se radi o aktivnoj operaciji - rekao je Čavka.

Zadovoljna odbrana, osim ponekim unakrsnim pitanjem, nije ni saslušavala svjedoke u dokaznom postupku, tokom neviđeno kratkog suđenja od nepuna dva mjeseca.

Senka Nožica, branilac Osmana Mehmedagića, navela je da je sudija Perić rekao sve, što je i odbrana rekla. Prema njenim riječima, u slučaju se "vodio jedan rat, politički odstrel preko suda protiv našeg branjenika". Kaže da je cilj svega bio da se Mehmedagić isključi iz ovog posla.

Novu optužnicu Tužilaštva BiH u aferi "Bezbjednosne dozvole" protiv direktora OBA Osmana Mehmedagića Osmice i njegovog savjetnika Muriza Druškića, kao i ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Selme Cikotića, Nožica nije željela da komentariđe. Dok čeka drugostepenu presudu i eventualno potvrđivanje ranije odbijene optužnice, Osmica je i dalje direktor. Јedino, juče mu je istekla dozvola za pristup tajnim podacima stepena "vrlo tajno", a paradoks je da nije ni tražio da mu se izda nova.