latinica  ћирилица
10/04/2021 |  09:29 ⇒ 09:51 | Autor: SRNA

Novi neredi na ulicama Belfasta

Policija je rastjerala demonstrante vodenim topovima u glavnom gradu Sjeverne Irske Belfastu, gdje je gomila odgovorila bacanjem pirotehnike i kamenja na policajce.

Policijska služba Sjeverne Irske odbacila je učešće Savjeta lojalnih zajednica, krovne grupe koja predstavlja lojalističke paravojne formacije, u izazivanju aktuelnih masovnih protesta u zemlji.

Policija je saopštila da je njihova "ukupna procjena da nasilje koje se dogodilo tokom posljednjih nekoliko noći nije organizovala grupa LCC, niti neko u njeno ime".

LCC je potvrdio da "nijedna od njihovih povezanih grupa nije direktno ili indirektno umiješana u nasilje koje potresa Sjevernu Irsku i Belfast posljednjih dana".

S druge strane, LCC je ukazao na veliki kolektivni neuspjeh društva da razumije njihovu frustraciju zbog Bregzita i drugih gorućih pitanja, uključujući ona u vezi sa graničnim protokolom, o kojima bi grupa trebalo ponovo da pregovara.

Već sedam noći uzastopno traju protesti u Sjevernoj Irskoj, uključujući i glavni grad Belfast, gdje je policija u više navrata koristila vodene topove da rastjera demonstrante dok su izgrednici gađali policiju zapaljivim bombama i kamenjem.

Nasilje je zabilježeno i u Londonderiju i Votersajdu.

Nemiri su započeli krajem prošle nedelje, kada je na desetine sjevernoirskih policajaca povrijeđeno nakon što su se lojalisti sukobili sa organima reda zbog sve većeg nezadovoljstva aranžmanima nakon Bregzita i odluke da ne kazne političare glavne opozicione stranke "Šin fejn" nakon što su prekršili mjere restrikcije uvedene zbog pandemije virusa korona.

Nasilje je podstaknuto zabrinutošću koju mnogi ljudi dijele oko Sjevernoirskog protokola, što je dio dogovora o Bregzitu između Londona i Brisela, s obzirom na to da različita roba trenutno zahtijeva dodatne kontrole i sertifikate za isporuku u Sjevernu Irsku iz drugih dijelova Velike Britanije, podsjeća "Sputnjik".