latinica  ћирилица
21/04/2021 |  08:22 ⇒ 08:23 | Autor: SRNA

SAVA: Američki Srbi politički nevidljivi u Americi

Srpska zajednica gotovo uopšte ne učestvuje u američkom političkom životu, niti razumije kako politički proces funkcioniše, ocijenjeno je na vebinaru /video internet konferenciji/ Savjetodavnog odbora prve političke organizacije Srba u SAD Srpsko-američke glasačke alijanse /SAVA/.
Srpsko - amerčka glasačka alijansa (foto: Ustupljena fotografija) -
Srpsko - amerčka glasačka alijansa (foto: Ustupljena fotografija)

Na video-skupu, na kojem su predstavljeni principi, misija i ciljevi ove organizacije srpsko-američke zajednice, istaknuto je da su američki Srbi već decenijama u Vašingtonu i na Kapitol Hilu potpuno nevidljivi.

Učesnici su ocijenili i da uticaj srpsko-američke zajednice na javnu i zakonodavnu politiku SAD na bilo kom nivou vlasti ne postoji, saopšteno je iz organizacije SAVA.

Tokom diskusije o zaštiti svojih interesa i unapređenju svog položaja zaključeno je da srpsko-američka zajednica nema razvijenu kulturu finansijske podrške političkih kandidata i političkih predstavnika u okviru donacija, što je sastavni dio američkog političkog života.

Skup pod nazivom "Čuje li se glas američkih Srba u Vašingtonu? Naučene lekcije iz prošlosti i mogući put napred", održan je u nedjelju, 18. aprila, a na njemu su govornici odgovarali i na pitanja iz publike.

Tokom skupa SAVA je predstavljena brojnoj publici iz SAD, Srbije i drugih zemalja u kojima žive pripadnici srpskog naroda, a ključna tema bilo je pitanje mobilizacije srpsko-američkog glasačkog tijela i aktivno učešće srpsko-američke zajednice u političkom procesu u SAD.

U razgovoru su učestvovali članovi Savjetodavnog odbora, odnosno predsjednik Odbora Dejvid Vujić, bivši kongresmen i predsjedavajući srpskog kokusa u američkom kongresu Ted Po, te Mima Nedeljković i Dru Hijat.

Moderator vebinara bila je predsjednik i osnivač SAVA Olga Ravasi, koja je na početku skupa predstavila misiju i ciljeve organizacije.

SAVA je nestranačka organizacija, osnovana u SAD i registrovana kod federalne izborne komisije.

SAVA ima misiju da podržava pojedine kandidate pri izbornom procesu i da kroz sve nivoe vlasti zagovara javnu i zakonodavnu politiku koja je od interesa za srpsko-američku zajednicu.