latinica  ћирилица
02/05/2021 |  20:54 | Autor: SRNA

"Srpsko tužilaštvo da procesuira odgovorne za likvidacije i mučenja Srba u Zadru"

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta još jednom poziva srpsko Tužilaštvo za ratne zločine da konačno pokrene istragu i podigne optužnice protiv nekadašnjih čelnika Zadra i zadarske policije i njihovih pretpostavljenih zbog planske likvidacije, mučenja i progona zadarskih Srba i masovnog uništavanja srpske imovine 2. maja 1991. godine i kasnije tokom ratnog perioda.
Miodrag Linta - Foto: TANЈUG
Miodrag LintaFoto: TANЈUG

On podsjeća da se danas navršava 30 godina od fašističkog događaja koji je nazvan "Zadarska kristalna noć" ili progon zadarskih Srba.

- U Zadru je nakon dolaska HDZ-a na vlast maja 1990. godine odmah počeo najbrutalniji pritisak na Srbe posredstvom telefonskih prijetnji, uvreda, poruka mržnje, psihičkog i fizičkog maltretiranja. Zatim su počela hapšenja, mučenja i likvidacije Srba. Odnos prema Srbima u Zadru je jedan od mnogih dokaza ustaškog karaktera Tuđmanovog režima - navodi Linta.

On ističe da se vrhunac obračuna sa Srbima desio 2. maja 1991. godine kada je bijesna rulja krenula da se obračuna sa Srbima i uništi njihovu imovinu, saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona.

- U Zadar je došlo više stotina ljudi sa desetak autobusa koju su bili naoružani motkama i šipkama pjevajući ustaške pjesme i uzvikujući ustaške parole. Upotrebljena je i velika količina eksploziva koji se u to vrijeme nalazio jedino u posjedu policije i koja nije ništa učinila da zaštiti Srbe i srpsku imovinu. Tog i sledećeg dana uništeno je 89 privatnih lokala u vlasništvu Srba, 37 privatnih srpskih kuća, 22 lokala društvenih firmi iz Srbije i 42 kuće i vikendice u mjestu Bibinje, koje je udaljeno nekoliko kilometara od Zadra - naveo je Linta.

On naglašava da brojne činjenice pokazuju da je rušilački pohod na Srbe i srpsku imovinu bio dobro organizovan i ranije isplaniran u koordinaciji lokalnih moćnika i vlasti Zagrebu.

Linta navodi da je tog i narednih dana iz Zadra protjerano oko 10.000 Srba, a uništeno je oko 200 srpskih kuća, vikendica, poslovnih objekata i lokala društvenih firmi iz Srbije.

Prema njegovim riječima, likvidacije Srba i miniranje srpskih kuća i privrednih objekata su nastavljeni tokom ljeta i jeseni 1991. i tokom 1992. godine.

- Prema podacima gradske Komisije za popis srušenih kuća u užem dijelu Zadra je minirano i uništeno oko 470 srpskih kuća i drugih objekata za vrijeme rata. Srbi koji su ipak odlučili da ostanu u Zadru bili su izvođeni iz kuća ili su hapšeni po ulicama i vezanih očiju odvođeni u ciglanu kraj Nina i na druga mjesta gdje su najsvirepije mučeni, a mnogi su likvidirani samo zato što su Srbi. U periodu 1991 - 1993. godine u Zadru su ubijena najmanje 34 Srbina, od kojih 15 civila, a ostalo su pripadnici ЈNA u Zadru - naveo je Linta.