latinica  ћирилица
15/05/2021 |  12:41 ⇒ 12:41 | Autor: SRNA

Granatiran Petrovski okrug u Donjecku

Oružane snage Ukrajine granatirale su Petrovski okrug u Donjecku, saopšteno je iz Zajedničkog centra za kontrolu i koordinaciju.
Ukrajinska vojska (Foto: rs.sputniknews.com) -
Ukrajinska vojska (Foto: rs.sputniknews.com)

Donjecka novinska agencija prenijela je saopštenje misije Donjecke Narodne Republike pri Centru u kojem se navodi da su tokom granatiranja oštećena četiri stambena objekta.

Misija ističe da su ukrajinske snage pet puta prekršile primirje i da su ispalile 35 projektila ka području Donjecke Narodne Republike.

Vojska Ukrajine granatirala je i selo Dolomitno na sjeveru DNR, kao i Bezimeni na jugu republike, a u napadu su korišćeni minobacači i raketni bacači, javio je TASS.

Oružane snage Ukrajine prekršile su primirje u Donbasu pet puta u posljednja 24 časa i granatirali područje Luganske Narodne Republike.

Luganski medijski centar prenio je saopštenje Centra u kojem se navodi da su granatirana područja blizu sela Zoloto-pet, Lozovo i Kalinovo-Borščevato, kao i nenaseljena mjesta Donjecki i Molodežno. Ukrajinska vojska je u tom napadu koristila bacače raketa i malo vatreno oružje.

Kontaktna grupa za pronalaženje rješenja za sukobe u istočnoj Ukrajini, koja je održala virtuelni sastanak 22. jula prošle godine, saglasila se u vezi sa dodatnim mjerama praćenja primirja duž linije kontakta u Donbasu koje je stupilo na snagu 27. jula.

Prema usaglašenim mjerama, stranama je zabranjeno vršenje ofanzivnih i operacija izviđanja, kao i korišćenje bespilotnih letjelica, otvaranje vatre i razmještanje teškog naoružanja u naseljenim mjestima. Јedna od ključnih odredaba sporazuma je sprovođenje disciplinskih mjera u slučaju kršenja primirja.